Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Världen är en Mellanösternkonflikt

Posted by Pia på torsdag 10 mars 2011

Med anledning av 25-årsdagen sedan mordet på Olof Palme diskuterades det en del om hans roll för socialdemokratin och vad som har hänt sen dess. Hans tal citerades. ”Dessa satans mördare” talade han om när han syftade på rovkapitalisterna som gjorde världen orättvis på den tiden. Jag hajar till. Så kan man väl ändå inte få säga som statsminister?

Den israeliska youtubaren Noy Alooshe laddade efter Gaddafis förvirrade tal upp dansvideon Zenga Zenga! Min reaktion påminde nog om många andras – så rörande! Att människor världen över möts på ickehierarkiska forum på nätet och samarbetar i kamp mot diktaturer. De nordafrikanska ungdomarna kontaktade Alooshe. Kunde han göra en ny version, utan de dansande nakna brudarna? Så att de kunde visa videon för sina föräldrar? Och Noy Alooshe gjorde det, och snart dök det upp kommentarer om att alla kan leva tillsammans, det verkade så bra.

Så kom de övriga kommentarerna – för de kommer. Alooshe stod i alla fall för en fiendemakt. Det är regeringen han röstar fram som dödade hundratals barn i Gaza för två år sedan, och som tvångsförflyttar folk i västra Jerusalem idag. Hur kändes det för Noy Alooshe att gå igenom dethär? Hur var det att märka att hans låt blev en hit, hur kändes det att sedan bli utsatt för kommentarer? Jag har ingen aning, men gissar att han kan ha reagerat som många av de israeler jag har träffat. ”Va? Varför hatar de oss så mycket?” Flera av mina vänners vänner bor i Tel Aviv (bilden är därifrån) och ser ingenting av de förtryck som pågår ett tiotal kilometer österut. De ser inte gamlingarna som körs ut ur sina hus. De har ingen aning om barnen som blir skjutna när de flyger drake på taket. De ser inte föräldrarna som inte har makt över sina egna eller sina barns liv.

Sen slår det mej – världen är en Mellanösternkonflikt. När mina tonåriga elever frågar varför de ska göra dagsverke för barn i Kenya – vad får vi av dem? så handlar det om samma sak. Vi lever i samma dunkel. När elektronikfabriker i Kina, där din och min telefon görs, måste sätta upp nät under sina fönster för att arbetarna inte ska hoppa ner och göra självmord – och vi reagerar med ”Va? Hur är det möjligt?” så handlar det om samma sak. Kanske det då behövs en Palme för att tala klarspråk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: