Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

”De verkliga problemen”

Posted by Pia på torsdag 24 februari 2011

För den som har minsta insikt i socialkonstruktionistisk världssyn är det klart: sanning och verklighet skapas i samhället, via diskussioner, media och politik. Världen är alltså inte en plats som behöver avtäckas för att visas så som den är, utan världen blir sådan som den är genom vårt sätt att tala om den.

HBL på nätet har som största nyhet idag en artikel om mångkulturell undervisning. Kommentarerna har inte låtit vänta på sig. Såhär låter det bl.a.:

”Allt fler lärare för fram de VERKLIGA problemen, medan de i sina kanslier förringar problemen… Rubriken i sig själv visar igen på HBL’s inställning 😉 Ps. Hur skall de kvinnliga lärarna göra i praktiken då muslimska pojkar (med stöd av sina pappor) ej respekterar dem? Det är gratanterat en orsak till stökigheten.”

En kompis sökte nyligen råd för hur hon och hennes pojkvän från ett afrikanskt land kunde göra för att vara tillsammans. Fanns det någon som visste om han överhuvudtaget kan få visum för att komma på besök? Alla försök hittills hade slutat i ogrundade nej från myndigheterna. Hade någon erfarenhet, behövde hon åka dit varje gång? Kommentarerna fokuserade inte precis på frågan hon ställde. Blondinhora, är du fet, dum eller gammal som vill ha honom? Flytta dit bara. Han är ändå bara ute efter dina pengar. Hahaha. Så gillade de varandras inlägg. Tummen upp! Och nu har jag censurerat, något som denna Finlands mest besökta portal inte hade gjort, trots att de uttryckligen säger att de tar bort rasistiska inlägg. Ännu ett dygn efter att ha skrivits fanns de riktigt, riktigt rasistiska och hetsande kommentarerna kvar (t.ex. om vad man borde göra åt dessa n***, sätta dem på en pråm ute i havet och sänka dem. Tummen upp!). Ett dygn! Fattar man inte att om sådant får stå kvar ett dygn så spelar det inte så stor roll om de tas bort efter det, för då är inläggena inte längre aktuella.

De verkliga problemen, är orden. Det har vi liksom sett. När Ghadaffi i förrgår sa att de flottiga råttorna ska få vad de förtjänar, att han ska gå in i hus efter hus och söka upp dem, då gäller det att reagera. För våld föregås i regel av språk. Rwanda om någonting visade på det – när människor jämförs med kackerlackor är steget inte långt att hugga halsen av dem. De vitt spridda nidbilderna av judar i 1930-talets Europa visade sig också vara mer än bara bilder, ett tecken.

Det spelar kanske inte så stor roll vem det är som sitter i sina fåtöljer och skriver om hur afrikaner borde drunkna i pråmar, även om jag har lite svårt att släppa just den frågan. Den större frågan är naturligtvis vad språket gör för vår värld. Vi ser kanske redan svaret, för afrikaner drunknar faktiskt redan idag i pråmar, utan att det framkallar särskilt stora rubriker. Men poängen är kanske att frågan om yttrandefrihetens gränser tas upp på ett problematiskt sätt – man talar om att gränserna finns där för att man inte ska såra andra. Det ska man förvisso inte, men det är inte därför vi behöver värna om dem  – utan för att ett rasistiskt språkbruk skapar en värld som är farlig att leva i. ”Verkligt” farlig.

4 svar to “”De verkliga problemen””

 1. Koko said

  Jag är glad att se att du börjat blogga igen.

  Jag tror också att det är problematiskt att förringa aggressiva rasistiska eller annars fördomsfulla uttalanden, för att det gör folk avtrubbade 😦 Om de ser/hör de där riktigt värsta så kanske de sväljer de där mera ”rumsrena” versionerna av samma sak? En lista jag är på hade en grym debatt om det här med Husis insändarspaltsansvarige i samband med en av de värre lågvattensmärkena i ”homosexdebatten” som det brukar kallas (apropå nedvärderande epitet!) Han hävdade nämligen att extrema uttalanden får ljumma personer att välja motsatt ståndpunkt. Det kan hända, men samtidigt så var det verkligt obehagligt att se att Husis gick med på att publicera sånt.

 2. Koko said

  Du har förresten fått en bloggutmärkelse av mig:
  http://my.opera.com/Kattslaven_Koko/blog/oooh-shiny-2

 3. pia said

  hej Koko,

  kiva att du har hängt med trots dvalan! få se om det blir en riktig nystart av dethär. ja, jag tror absolut att avtrubbandet är en del av hela processen. tyckte att det var helt intressant resonerat här på yle: http://svenska.yle.fi/nyheter/kolumnartikel.php?typ=kommentar&id=209413 men också där säger man: ”Vårt debattforum ska inte bli en virtuell spottkopp. Det är åtminstone vår strävan.” Vilket jag ser som ännu ett tecken på att man ser det som ett val mellan att låta gå och vara spottkopp, eller städa undan fula kommentarer – alltså inte något om fara eller ens sociala ansvar. Fast det är förstås svårt att vara massmedia och låta bli att ”gå med” i debatten… Och min poäng var att det var bra skrivet, bra att man öppet funderar över sånt.

 4. Lotta said

  Så bra att du är i farten här igen, Pia! Jag läser, lär och inspireras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: