Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Om kollektiv europeisk glömska och fascism

Posted by Pia på torsdag 10 juni 2010

När Geert Wilders parti nu blev tredje största i det holländska valet jublade han över: Mera säkerhet, mindre kriminalitet, mindre invandring, mindre islam. Då kan det vara på sin plats att påminna sig om att nazisterna också kom till makten i demokratiska val. Jag menar, förr försvarade de rasistiska politikerna ändå sig genom att säga att de var emot ”islamism”, inte själva islam. Nu funkar det att säga sådär. Och nu har partiet, som vill förbjuda Koranen och införa skatt på slöjor, en eventuell regeringsplats.

Hur blev det såhär i Europa? Hur är det möjligt att dethär händer i landet där det ständigt finns en hundrameterskö utanför fenomenala Anne Franks Hus, för att nya generationer ska lära sig att det värsta som kan hända i ett samhälle inte bara är en utopi, utan att den kan bli verklighet? Jag förstår det inte. Alla de miljontals européer som är 70 år eller äldre har levat här under de värsta folkmorden i kontinentens historia. Och ändå.

I måndagens Helsingin Sanomat ingick ett reportage där de tiggande romerna hade fotat sin vardag. Logiken var nog att visa ett mänskligt ansikte, även om jag undrar om man inte gjorde lite övertramp i valet av bilder – att visa upp foton på människor som precis ha fått veta att en familjemedlem har dött är kanske inte riktigt vad tidningen väljer att visa i vanliga fall. Bland kommentarerna återkom naturligtvis de hatiska rösterna. ”Varför skaffar de barn om de har det så dåligt!” Intressant nog var det några som kände sig lite hotade. ”De försöker få oss att känna sympati genom bilderna, ge er inte!” menade en. Det är lite märkvärdigt hur man kan få för sig att skriva så på ett forum. Skribenten kan alltså inte ha undgått att känna sympati, men efter en inre kamp bestämt sig för att inte låta veklingen i sig komma fram. Det är smått förbryllande. Den sortens känsloblockering behöver man bara om man är i krig, som jag ser det. Då funkar det inte att se den andra som en människa eftersom man har som uppdrag att döda. Men som finländaren på gatan år 2010, vilket behov har man då av att blockera sin urkänsla av medmänsklighet och uppmana andra att göra lika?

5 svar to “Om kollektiv europeisk glömska och fascism”

 1. jerlerup said

  Jag anser att en stor del av förklaringen till att det blivit så här är att politikerna betett sig som galningar. Här i Sverige har invandrarpolitiken skapat arbetslöshet och utanförskap och därmed också brottslighet, samtidigt som man inte fått diskutera problemen. Då reagerar folk till slut.

  Även de som är mot rasism kan bete sig galet. Att romernas föreningar nu går ut och säger att tiggeri är en del av den romska kulturen är rent absurt. Sådant skapar rasism. Folk reagerar mot sådant!

  http://ligator.wordpress.com/2010/06/23/behov-av-ideologisk-strid-inte-propaganda/

 2. pia said

  Mja. För det första vet jag inte vad det betyder att ”invandrarpolitiken” har skapat arbetslöshet och utanförskap och brottslighet. Vilka åtgärder? Om du menar att arbetslöshet kommer med flera inflyttade så håller det nog inte, Finland som har få invandrare har oftast haft högre arbetslöshetssiffror än Sverige. Så arbetslöshet hänger ihop med konjunktur och sysselsättningsåtgärder.

  Vad gäller romerna så har nog inte föreningarna haft det argumentet, att det hör till kulturen, som främsta argument vad jag har förstått, utan snarare att de människor som är här och tigger faktiskt strukturellt diskrimineras både i Rumänien och här och att ett förbud mot tiggeri inte skulle göra deras situation ett smack bättre.

 3. jerlerup said

  Ett bra exempel på detta är att under många, många år fick inte asylsökande jobba i Sverige. De fick gå år ut och år in och leva på staten. Sånt skapar problem. Dessutom har invandrare inte fått jobb som de varit kvalificerade för. Avancerade tekniker och läkare har tvingats jobba som taxi chaufförer.

  Och…

  Arbetslösheten har varit högre bland invandrare än s.k. svenskar. Sånt skapar problem.

  Angående romerna så har jag sett citat från svensk media och romernas media om att de säger att tiggeri är en del av den romska kulturen. Har du sett något om detta?

 4. jerlerup said

  (och givetvis har jag sett samma citat från finsk media)

 5. pia said

  Jag har faktiskt inte sett den formuleringen varken i finsk eller svensk media. Nog att de romska föreningarna är emot förbudet, men inga hänvisningar till kultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: