Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Livsfarligt

Posted by Pia på torsdag 29 april 2010

I en attack i Oaxaca, Mexiko, dödades igår två personer, varav den ena var den finländska aktivisten Jyri Jaakkola. De var med i en tjugopersonersdelegation på väg till San Juan Copala för att observera situationen där. På Kaos En La Red kan man läsa varför de hade valt att åka dit. San Juan Copala hade drabbats av den mexikanska statens strukturella våld:

”Vi har ingen el, de har stängt av vårt vatten, de kommunala skolorna har inte varit igång sedan januari, det finns inga läkare, kvinnor som beger sig ut för att söka vatten och mat blir trakasserade av paramilitären som befinner sig här. Vårt samhälle hålls i permanent gisslan och läget som det är upprätthåller inga liv”

Observatörerna kom aldrig fram. Tio kilometer innan målet blev de tvungna att stanna eftersom vägen var blockerad. Strax därpå började blodbadet. Ett femtontal paramilitärer från det regerande partiet PRI’s styrka Ubisort (vars förkortning Unión de Bienestar Social para la Región Triqui betyder unionen för social välfärd i Triqui-regionen) fortsatte skjuta på dem som sprang iväg för att gömma sig i skogen, också efter att de hade märkt att ingen i delegationen var beväpnad. När Röda Korset senare kom för att undsätta de sårade blev de också beskjutna. Flera av de sårade är ännu försvunna, menar fifi.voima.fi. Enligt ett vittne som talat med Kaos En La Red blev de två som dog skjutna i huvudet.

”Är det nu farligt att resa till Mexiko?” frågade nyhetsuppläsaren i MTV3:s kvällsnyheter igår professorn i världspolitik, Teivo Teivainen, som mycket riktigt svarade att det faktiskt är farligt i Mexiko, särskilt för ursprungsbefolkningen i Oaxaca. Det var antagligen inte riktigt så nyhetsuppläsaren menade, hon var väl mera ute efter om finländarna nu borde ställa in sina charters till Cancún. Men vad betyder det att ett ställe är farligt? Jag var i Oaxaca för fem år sedan, och då blev kringresande där ofta påminda om att det var farligt där. Bussar blev stoppade och genomsökta, polisen fanns överallt. Men man poängterade inte att det var regeringens egna trupper man borde ha varit rädda för, utan man mumlade mantrat om rebellerna. Ja, dedär som bodde i byarna var de som beskrevs som farliga. Men mera rätt var att regeringen hade gjort livet odrägligt för dem, och om det är någonting som bevisligen är livsfarligt, så är det att hållas i permanent gisslan utan el, vatten eller tillgång till läkare.

På något sätt lyckas man i Mexiko (men inte bara där) upprätthålla en politisk diskurs som går ut på att ”hårda tag” är det som hjälper mot problem som härrör sig av att människor är fattiga. Man lyckas föra fram budskapet att de fattiga och förtryckta är farliga, istället för att säga att det är livsfarligt för en människa att vara fattig och att det är livsfarligt för en människa att vara förtryckt.

I denhär världen är det också livsfarligt att påpeka just hur livsfarligt det är att vara förtryckt. Jag kände inte Jyri Jaakkola (eller den mexikanska kvinna som också dog) men blev ändå berörd av nyheten och särskilt av stämningen på minnesdemonstrationen som ordnades utanför den mexikanska ambassaden i Helsingfors idag. Jag hoppas att detta leder till en ordentlig utredning och att de mexikanska myndigheterna ställs till svars, samt att påtryckningar sätts igång för att garantera de mänskliga rättigheterna för alla oaxacabor. Eftersom världen för den som saknar mänskliga rättigheter är en livsfarlig plats.

5 svar to “Livsfarligt”

 1. paulo said

  Pia…
  entré justamente para dejar mi solidariedad con un compa de su tierra que morrió en México.
  Como tambien no podramos quedar callado con las imnumeras muertes de los compxs oaxaqueños.
  Fue un golpe muy duro a todos nosotros que luchamos por otro mundo, principalmete para el pueblo de Oaxaca que es muy guerrero.
  Que presionamos a nutros representantes y haremos la divulgación deste plan que se esta cumpliendo en méxico. La guerra contra el pueblo ya es realidad.

  en este link hay un relato de una compa que logro huirse http://www.chiapas.indymedia.org/article_174449

  abrazos
  Paulo.

  La lucha sigue aún más fuerte, porque si ellos ganan ni los muertos se salvarán.

 2. Pia said

  hola Paulo,

  tienes razón. de eso trata tambien el texto, de la muerte del finlandes y de la mexicana, y más que nada del pueblo de Oaxaca y como no solo balas sino tambien la pobreza y la opresion matan. ahora se habla de si mexico es un país ”peligroso” y lo que digo es que para algunos si, para los pobres y opresionados la vida es peligrosa.

  gracias por el link y la solidaridad. personalmente yo no conocía al activista que se murió, pero conosco a gente que lo conocía y la manifestación afuera de la embajada de mexico en helsinki ayer fue bien, estuvimos unos cien personas con candelas hablando sobre la lucha por un mundo de derechos humanos para todxs.

  sigamos…

 3. Jessica PvE said

  Tack, Pia. Bra pointer.

 4. Koko said

  Håller med, mycket bra pointer. Vore väldigt nyfiken på att veta vad Paulo säger.

 5. pia said

  tack ska ni ha. Han beklagar sorgen och påpekar att vi inte får vara tysta angående brotten mot kamrater i Mexiko. Att vi måste sätta press på våra politiker för att göra något, eftersom där pågår krig (och jag såg en rubrik om att Halonen krävde nånting, det är ju bättre än Stubbs kommentar angående kliniken i Gaza..!!!)

  länken är till indymedia. Google translate är bra för att ge en överblick över vad där står! Det är faktiskt ganska otroligt att det talas så lite om vad som händer i sydöstra Mexiko..!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: