Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Det här håller inte

Posted by Pia på onsdag 15 juli 2009

Jag tror att det är värt att fråga sig om det överhuvudtaget finns någon gräns. Om det finns något som Israel kunde göra som skulle få USA DSC_0216och Europa att reagera och kräva förändring.

Organisationen Breaking the Silence består av IDF-soldater och befäl på hög nivå. Gemensamt har de att de inte längre kan hålla tyst om de krigsförbrytelser som de har sett eller varit med om i Israels armé. Nu kommer deras rapport om invasionen av Gaza i vintras. Det som Amnesty och HRW tidigare har vittnat om visar sig alltså inte bara vara påhitt. Palestinier användes som mänskliga sköldar. Civila dödades i massor. Av dem var flera hundra barn. Man skulle tro att Israel inte skulle kunna hålla på såhär. Man skulle t.ex. tro att de självutnämnda försvararna av demokrati, frihet och mänskliga rättigheter, USA och EU, skulle säga emot.

Men ”Väst” håller tyst och Israel fortsätter. Tidningen Guardian fick tag på ett över 100-sidigt ambitiöst dokument (kolla!) som i ord och bild beskriver hur man kan tala om ”The Israel Project” – alltså Israels ohållbara politik – på ett sätt som låter övertygande. Det handlar om att vifta med Hamas och Hizbollah-kortet, att peka ut det demokratiska i allt som Israel gör, samt, ofattbart ironiskt nog, att insinuera att de som tycker att de israeliska bosättningarna ska bort följer nazi-tyskt mönster, att de vill rensa bort judarna (s.62).  Israelisk bosättarpolitik på 2000-talet fungerar alltså såhär: först ockuperar man ett område och uppmuntrar sina medborgare att flytta ut dit. Sedan använder man sig av begrepp från Förintelsen för att motivera sin krigshandling. Det är så osmakligt att det knappt går att begripa.

(dokumentet via Paolo Pissoffi)

6 svar to “Det här håller inte”

 1. Jag håller med dej, men den senaste rapporten är egentligen ingen nyhet allt visste vi redan, kommer EU, UN, USA reagera ? Just nu är jag pessemist

 2. mrperfect72 said

  Israels elit har stöd av ”rik elit” i USA. Samma elit gör att FN inte fungerar optimalt genom sitt veto mot världens vilja.

  Mycket odemokratiskt med veto, anser jag. FN är en djupt odemokratisk organisation.

  Ett nytt FN och handelsbojkott vore på sin plats… Det kanske få fart på besluten tror jag. Tills dess bojkottar jag USA och Israel/Palestina m.fl. på egen hand.

  Demokratin i Israel bygger på att en specifik grupp individer med en speciell religiös inriktning kommer i majoritet och att båda folken är national-religiösa extremister.

  …trams som hör till medeltiden helt enkelt.
  Kanske folken i Israel förtjänar sin situation?

  Citat av George Bernard Shaw:
  ”Demokrati är en anordning som säkerställer att vi inte skall regeras bättre än vi förtjänar.”

 3. Solomon said

  Varför denna antisemitism? Stöder du Hamas? Vet du vad som skulle hända judarna om Israel inte försvarde sitt land aggressivt – araberna ser kompromisser som svaghet och det förstår israelerna.

 4. pia said

  Bästa Solomon,

  ”denna antisemitism” är ett inlägg som pekar på det ohållbara i Israelisk ockupationspolitik. En del av impulserna till det som jag skriver om angående Mellanöstern kommer från goda vänner som jag har som är israeler, judar, som själva är bekymrade över vad deras lands aggressiva politik kommer att innebära för dem. Det är för både palestiniers och israelers, och för båda sidornas kommande barn och barnbarn, som jag menar att den illegala ockupationen, och de illegala krigsmetoderna -från båda sidor-, bara måste ta slut.

  Att du talar om antisemitism och i samma stycke menar att ”araberna ser kompromisser som svaghet” ser jag som rätt problematiskt. Som om araberna vore ett folk som inte fungerade enligt samma principer som ”oss andra”, som om de vore ett annat slags folk som bara förstår våldets språk. Så har det i Europa talats om judarna också.

 5. mrperfect72 said

  Moderera bort internettrollet som kallar sig ”Solomon”!

  Vid brist paa argument, krossa glaset och ta fram megafonen och skrik ”Antisemitism!”.

  Min kritik aer i linje med Noam Chomskys (Judisk bakgrund) kritik mot Israel med tillaegget att baade Israeler och Palestinier foertjaenar sin sk. ”demokrati”.

  Hamas aer saekert ett Israeliskt paafund, tror jag, eftersom de vill ha en fiende som vill utrota dem. Paa saa vis kan de utrota Palestinier.

  Folket i omraadet laater sig villigt foerledas av korrupta makthavare. De foertjaenar absolut sin situation.

 6. Solomon said

  Vem är trollet? Jag skulle tro att konspirationsteoretiker som påstår att Hamas är ett israeliskt påfund inte bara är dumma utan direkt farliga. Var 11 semptember också en judisk komplott Mrimperfect? Hur ställer du dig till Sion vises protokoll eller de fejkade förintelselägren? Ditt sista påstående visar att du är rasist, folket förtjänar sitt öde – varför? Förtjänade finländarna inbördeskriget, förtjänade ryssarna Gulgag osv. Naiv inställning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: