Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Ska vi dela fil?

Posted by Pia på tisdag 12 maj 2009

Användningen av piratmjukvara ökade år 2008 i Finland, skriver YLE (som citerar ”Business Software Alliance’s” rapport). Folk tycks alltså gilla gratis produkter i stället för dyra likadana. Siffrorna kommenteras med orden: ”En minskning av piratismen kunde globalt sett skapa hundratusentals nya arbetsplatser och tjäna in flera miljarder dollar.

Bild144Vilket struntprat. Det skulle inte alls skapas hundratusentals arbetsplatser om vi slutade ladda ner. Vid industrialismens början, när arga arbetare slog sönder vävstolarna, hade de åtminstone rätt i sak. De kunde faktiskt ha fått tillbaka sina jobb om inte effektiviseringen hade lyckats. Men eftersom allt som kan förvandlas till ettor och nollor går att sprida rent tekniskt sett så kan inte dedär hundratusentals arbetsplatserna födas om inte ni förstör hela systemet, sorry. Jag skulle t.ex. aldrig betala hundratals euro för ett office-paket, och det kommer jag inte att behöva göra så länge det finns snälla människor som delar med sig sina. Och skulle det inte vara möjligt att ladda ner dem så finns det ännu snällare människor som skapar lika bra verktyg med öppen källkod.

Sedan finns det andra problem i detdär påståendet också. Jag skulle vilja hävda att piratism faktiskt kan skapa arbetsplatser, när människor snubblar över program och verktyg som de aldrig skulle ha köpt och för ihop sina skallar och skapar helt nya grejor på basen av dem.

För det tredje är det intressant att fundera på skillnader mellan att ladda ner musik/film och mjukvara. Jag lyssnade på några högstadieelevers diskussion om ämnet nyligen. Några propirater (tja, egentligen var väl alla i gruppen mer eller mindre piratiskt sinnade) hävdade nämligen att de ser ett större moraliskt dilemma i att ladda ner mjukvara än i att ladda ner musik och film. När jag frågade varför de resonerade just så menade de att artisterna har andra sätt att tjäna pengar på, som konserter, medan programmerarna inte har det. Inte helt tokigt resonerande kanske. En programmerarnörd säljer kanske inte så många t-shirts med sitt face på?

Kolla in det bästa om EU hos Organisk Intellektuell och så önskar jag att Hanna Löfqvist ställde upp i Finland också.

Annonser

2 svar to “Ska vi dela fil?”

  1. Kurt said

    Precis som biltillverkarna tjänar mest pengar på reservdelar till bilarna, så har ju många programföretag insett att de kan tjäna mera på att erbjuda tjänster till sin programvara, och släppa själva programvaran fri, så jobbar ju t ex MySQL. Jag ser egentlige ingen anledning att ladda ner kommersiell programvara via fildelning, det finns ju så bra öppen källkod numera, att det inte finns någon anledning att längre använda kommersiell programvara.

    • pia said

      Ja! Men jag skulle ändå påstå att öppen källkod än så länge har varit något av en elit-datasnille-grej åtminstone tills nu. Av förklarliga skäl görs det ju inte reklam överallt om hur lätt det är att få tag på programmen om man inte själv är insatt och hittar rätt nätsidor osv. Men det borde ju inte vara något större problem i framtiden antar jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: