Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Så undrar de var invandrarföraktet kommer ifrån

Posted by Pia på fredag 17 april 2009

Tidigare i vintras blåste tidningen HBL upp en regeringsrapport från Sverige, där man pekade på våld och oroligheter i Rosengård i Malmö. I enlighet med tidningens anda drog man till med en stor bild, kanske 20*40 cm, av brinnande bilar på någon gata. Artikeln handlade om hur radikala särskilt muslimerna hade blivit och hur många problem det fanns i stadsdelen.

När rapporten släpptes i Sverige följde en hel del debatt på nätet men också i andra tidningar. Forskarna bakom den sågades för sina metoder (när andra forskare ville titta närmare på det var ursprungsmaterialet borta), men rapporten sades också underblåsa fördomar med sina teorier om hur man kunde känna igen en radikal muslim (skägg t.ex.). Markus West, som hade skrivit artikeln för HBL, valde att inte skriva en rad om ifrågasättandena i HBL. De som inte följer med den politiska debatten i vårt grannland annat än via sverigekorrespondenten på HBL får alltså ingen annan bild än den som den ifrågasatta rapporten bjuder på. När jag mailade och frågade (1.2.09) varför han valt att ha berätta stort om rapporten men inte alls om kritiken mot den svarade han (utdrag):

Jag är inte okritisk till rapportens resultat. Om en
forskare eller ett forskarlag i Sverige visar att
verkligheten ser annorlunda ut i Rosengård är jag mer än
villig att rapportera om den undersökningen. Att
Försvarshögskolan har förstört källmaterialet är sanslöst.

Grejen var att det fanns flera forskare som ifrågasatte resultaten, men det framkom alltså aldrig i HBL. Sist i sitt svar skrev West:

Jag har läst kritiken mot rapporten från forskarna i Lund
och jag vet inte varifrån de har tagit påståendena om skägg
och ostrukturerade resor till Mellanöstern. Jag hittar dem
inte.

varpå jag samma dag mailar ett svar, efter 10 minuters googlande:

Hej och tack för svaret,

Jag önskade bara att det vetenskapliga ifrågasättandet av den kunde ha fått synlighet. Jag vet nämligen att sådana här rapporter brukar börja citeras kraftigt (bevis på det senast i dagens ledare i er tidning). Det är synd om den nu blir vedertagen sanning som andra bygger vidare på.
Checklistan för vad som är kännetecknar en radikaliserad muslim finns under kapitel 4.1. i rapporten.dsc_0171

Nu var det nämligen så att rapporten hänvisades till i åtminstone en ledare samma vecka (och vem vet vid hur många köksbord), som om den vore sanning skriven i sten. Så skriver tidningarna senare att attityderna mot invandrare hårdnar, som om det vore en märklig sak…

Denna lilla historia kom jag att tänka på idag när HBL på första sidan hade som rubrik ”Invandrarflickor förtrycks”. Inne i tidningen finns en intervju där samma sverigekorrespondent, West, skrivit om hedersmord. Det finns t.o.m. en faktaruta. ”Får inte välja man” är rubriken. Fakta är t.ex. att ”Forskarna har skapat en trappa som visare på en stegvis upptrappning av den invandrade flickornas brist på självständighet”. (som om detta var en regel) I artikeln talar en ung anti-hedersmord-aktivist om varför hedersmord bland invandrare inte kan jämföras med våld i hemmet i Sverige (eller i Finland antar jag, där en kvinna dör ihjälslagen i sitt hem varenda vecka). Det handlar alltså inte om kön här, utan om ”kyskhetskultur”.

Jaha. Hur förklarar man det då? Det är nästan som om artikelskribenten tänker sig att man kan skriva vad som helst ”…Sverige litar för mycket på invandrarorganisationer… Hedersmord firas med en stor fest. Enligt den svenska metoden blir mördaren aldrig en hjälte…” bara för att den som intervjuas är en kvinna som heter Mohammed i efternamn. Samtidigt jublar rasisterna. Det var ju det vi sa! Invandrare ÄR våldsamma, till skillnad från de sansade männen här hemma.

Jag föreslår att Markus West (som inte tackade för länken till informationen han sökte) och alla andra intresserade av hedersmord läser t.ex. Gudrun Schyman.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: