Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Bara lite svart humor

Posted by Pia på lördag 21 mars 2009

Tidningen Haaretz har skrivit en del om Israels krigsförbrytelser i Gaza under massakrern/operationen kring nyår. Här skriver de om t-shirts som med IDF’s (israels armés) godkännande trycks upp åt soldaterna efter avslutad utbildning. En IDF-anställd kallar dem för ”svart humor, främst från prickskyttar, som den med en palestinsk pojke och texten ‘Don’t bother running because you’ll die tired’ ”.

Bilden som illustrerar artikeln föreställer en t-shirt med en gravid muslimsk kvinna i siktet och texten ”1 shot 2 kills”. Döda en gravid palestinier, spara en kula. Svart humor.

I början av 2000-talet användes ordet terrorism flitigt för att skilja på olika sorters dödande. Terrorism var dödandet av oskyldiga i ondskefullt syfte, medan det goda dödandet beskrevs som tråkiga bieffekter av oundvikliga operationer. Även om mönstret var detsamma från Tjetjenien till Irak stod Mellanöstern ut i jämförelse. Ingen annanstans i världen var dödade människor så tätt inpå varandra beskrivna på så olika sätt.  Det gällde förutom döda människor också folkvalda organ, palestinska Hamas terrorstämplades, bojkottades, sanktionerades och isolerades medan valet av rasister in i den israeliska regeringen bara konstaterades.

Jag ser att Ali Esbati och Anna Wester skriver om samma sak.

Annonser

2 svar to “Bara lite svart humor”

 1. organiskintellektuell said

  Hej Pia!
  Ja tydligen kan ”humorn” användas till mycket. Vilken bisarr tröja..

 2. pia said

  Hej Vladi!

  Jag fick avsmak av dendär bilden och ville inte ens ha den med här. Det är intressant att se kommentarerna under artikeln i Haaretz, där finns det en del som har försvarat t-shirtsen och sagt typ ”vad är värre, att vi israeler har såna här eller att palestinierna har bomber”. Det är ett så genomkorkat argument och det visar att det finns folk som bor i Israel som verkligen ser sig som the underdogs i konflikten samtidigt som de ockuperar…

  Amira Hass skriver nu att IDF-soldaterna hade order om att skjuta räddningspersonal i Gaza!! Vad gör man inte för att bekämpa ”terrorism”… Jag hoppas innerligt att dessa avslöjanden öppnar ögonen på gemene israeler så att de grupper som motsätter sig ockupationen får sin röst hörd i landet.

  GAZA STRIP – ”Rules of Engagement: Open fire also upon rescue,” was handwritten in Hebrew on a sheet of paper found in one of the Palestinian homes the Israel Defense Forces took over during Operation Cast Lead. A reservist officer who did not take part in the Gaza offensive believes that the note is part of orders a low-level commander wrote before giving his soldiers their daily briefing.

  Artikeln är här http://www.haaretz.com/hasen/spages/1072830.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: