Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Kristet EU-fiskande i grumliga vatten

Posted by Pia på torsdag 12 februari 2009

Tänk att under början av 2000-talet gick ett parti med namnet ”Kristdemokraterna” i valförbund med ett annat parti som hette ”Sannfinländarna” inför EU-parlamentsvalet. Kristdemokraterna hade på sin hemsida rubriken ”Att bry sig om är en hjärtesak”. Sannfinländarna för sin del oroar sig för ALLA dedär skattepengarna som sätts ner på onödiga mångkulturalismprojekt och menar att principen om att man tar seden dit man kommer måste gälla.

Ja ha. På facebook växer samtidigt en finsk grupp som låtsas samla in pengar för att skicka tillbaka ”våra vänner somalierna” till sitt hemland. Bilden man har valt som symbol är samma som för några år sen plockades bort från en viss sorts lakritsstänger för att den ansågs stötande (med all rätt!). I kommentarerna syns förutom en otrolig mängd ren och skär enfald också bitterhet av typen ”jag har blivit av med jobbet och så kommer DOM hit och får hjälp av socialen”. Gruppen har grundats av en sannfinländare, som förresten också är upphovsman till gruppen ”hakataan teuvo heteroksi (loman)” – ja, gruppen för dem som vill slå en känd kläddesigner ”tills han blir hetero”.

Finlands tidigare utrikesminister, socialdemokraten Erkki Tuomioja lyfte igår på sin blogg fram att sannfinländarna inte hittills har varit lika rasistiska som sina europeiska motsvarigheter, men att förändringen nu blir allt tydligare, han ser tecken på att rasistgrupperingar från extremhögern söker sig till partiet. Och dessa har alltså kristdemokraterna valt att samarbeta med. Hur var det nu igen, What would Jesus do? Men det är väl klart, en gemensam agenda har de i alla fall i EU, de kristna och xenofoberna – att hålla Turkiet utanför. Och så kan de ju fundera på hur man kan göra homosexuella straighta tillsammans, även om jag har för mej att kristdemokraterna skulle välja andra metoder än att slå dom på rätt väg.

Att bry sig om är en hjärtesak, precis.

Annonser

2 svar to “Kristet EU-fiskande i grumliga vatten”

  1. vladde said

    jag roade mig med att kolla upp partiets hemsida, sannfinländarna alltså. Kan ingen finska men reagerade på layouten och färgen man använde. Gul och blå. Samma färger används av SD i sverige (vilket i och för sig är föståeligt med tanke på svenska flaggan) och av UDI i chile…
    Kanske är så att gul och blå har någon slags psykologisk pseudo fascistoid betydelse? 🙂

  2. pia said

    Haha, detta kräver minsann en djupare undersökning! Har nångång hört att gul liksom är den första färgen som nyfödda dras till, kanske det ligger något primitivt i det. Blått är ju en typisk färg för polis eller myndigheter? För övrigt är det ganska konstigt att sannfinländarna har valt gul och blå med tanke på Sveriges flagga – Sverige är liksom inget land man vill associera sig med om man är populist i dethär landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: