Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Om mellanösternrapporteringen

Posted by Pia på lördag 10 januari 2009

”Det är Hamas, som är terrorister, som har skjutit raketer någonstans och en massa människor har nu dött!” ”De är sådana där muslimer som bombar”.

När skolan började igen i veckan hade vi som vanligt nyhetsgenomgång i klasserna. De två citaten är några av de många liknande svar som jag fick av tonåringar på frågan: ”Vad har hänt i världen sen vi sist sågs?”. Min första reaktion var en stilla förvåning. Jag har läst tidningar, inte sett så mycket på TV, men tycker att jag har följt med nyhetsrapporteringen någorlunda. Och faktiskt tyckt att palestiniernas lidande och Israels oproportionella våld har förts fram, och hittills främst förvånat mig över att ingenting har gjorts åt saken. Men det tycks alltså gå att leva i denhär världen och vara övertygad om att staten Israel har rätt att göra som de gör. Att döda och döda och döda. Ja, lite hjälp på traven får man ju i sin övertygelse när t.ex. Israels ambassadör lägger ut sin text i HBL – ”Israel har inte för avsikt att skada civila” (Jerusalem Post: IDF visste att det inte hade skjutits från skolan de bombade). Han frågar sig också vilket demokratiskt land som skulle gå med på att bli beskjutet med raketer av sina grannar. Tja. För det första anser jag att termen ”demokratiskt land” borde sparas åt dem som behandlar alla sina invånare likvärdigt. För det andra frågar jag mej om man kan kalla 1,5 miljoner människor som straffas med indragna levnadsvillkor av Israel som dess grannar. De är fångna.

Jag vet att jag tjatar. Men ett ord saknas alltför ofta i denhär debatten: ockupation. Och när man glömmer bort vem det är som är förtryckare och vem som är förtryckt i dethär fasansfulla skräckspelet, då blir det som det blir på debattspalterna, t.ex. i HBL idag: Då frågar sig folk vad Hamas vill med sina raketangrepp. Då påstås problemen vara lösta om bara alla gazainvånare avbeväpnas med våld (hallå! Israel då?). Och då kommer eleverna och andra att gå omkring och tro att det är dedär galna muslimerna som inte gör annat än bombar och förstör allt.

För uppdateringar och analys, läs Motbilder, Esbati, Rawia Morra, Anna Wester, Pastey, Hanna Löfqvist och Dessa mina minsta bröder (som visar att kristendom inte behöver betyda blint försvar av israelisk politik)

Annonser

2 svar to “Om mellanösternrapporteringen”

 1. vladde said

  Hej Pia!
  Du ”tjatar” inte. Det är så det är. Det är en ockupation och det ska kallas vid sitt rätta namn.

  ”Och när man glömmer bort vem det är som är förtryckare och vem som är förtryckt i dethär fasansfulla skräckspelet, då blir det som det blir på debattspalterna, t.ex. i HBL idag: Då frågar sig folk vad Hamas vill med sina raketangrepp”

  -Det du tar upp i meningen ovan är det stora problemet som jag ser det. Vi har en dominerande press som oftast ”likställer” de ”stridande” parter. Det är Israel, och då främst den israeliska armén, som är källan till många av nyheterna. Därmed får de definitionsrätt och rätten att bestämma utifrån vilka referenser och ramar problematiken i sin helhet ska diskuteras. De skapar logiken varifrån allt sedan diskuteras. Det måste vara skönt för Israel slippa tillfrågas om massaker på civila och systematiskt utrotning och istället lugnt fokusera på att man agerar i självförsvar..

 2. pia said

  Hej Vladde!

  (jätteroligt att du är tillbaka!)

  Ja, man likställer parterna, det gör man ju redan när man kallar dehär händelserna för ”krig”. Fast krig är ändå bättre än det som jag har sett skrivet flera gånger: ”Israels kampanj” mot Gaza. Undrar hur många finländare som skulle gå med på att kalla t.ex. gångna ryska angrepp på Finland för ”kampanjer”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: