Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

På tal om den finska regeringens fnys åt motsättningar och om mediarapporteringen från upplopp omkring i Europa

Posted by Pia på lördag 20 december 2008

Ur Paulo Freire: Pedagogik för förtryckta (1972):

Klasskonflikt är ett annat begrepp som upprör förtryckarna, eftersom de inte gärna vill se sig själva som en förtryckande klass. Visserligen kan de inte med bästa vilja förneka existensen av sociala klasser, men de predikar nödvändigheten av förståelse och harmoni mellan dem som köper och dem som är tvungna att sälja sin arbetskraft. Den uppenbara antagonismen som existerar mellan de två klasserna omöjliggör denna ”harmoni”. Eliterna uppmanar till harmoni mellan klasserna, som om klasser var tillfälliga samlingar av individer som nyfiket tittar på ett skyltfönster en söndagseftermiddag. Även om de ibland kan sträva åt olika håll och strida om gruppintressen, enas de omedelbart vid ett hot mot klassen. (s. 152)

samtidigt som:

Då det är nödvändigt att splittra folket för att bevara status quo och därigenom de härskandes makt, är det viktigt för förtryckarna att hindra de förtryckta att förstå deras strategi. Därför måste förtryckarna övertyga de förtryckta, att man försvarar dem mot ”marginella varelsers, busars och gudsfienders” demoniska handlingar. För att splittra och förvirra folket kallar förstörarna sig själva för uppbyggare och anklagar de verkliga uppbyggarna för att vara destruktiva. Historien tar emellertid alltid som sin uppgift att korrigera dessa påståenden. (s. 155)

2 svar to “På tal om den finska regeringens fnys åt motsättningar och om mediarapporteringen från upplopp omkring i Europa”

  1. Pastey said

    Ingen i den svenska regeringen har fnyst åt mediaraporteringen vad jag hört, å andra sidan är våra medier helt inne på att inte förklara någonting utan istället peka på ”proffessionella” bråkmakare och vänsteraktivister som åker land och rike runt för att slåss med den snälla hederliga svenska polisen. Och människorna som bor i de förfallna hyreshusen är ”egentligen” i harmoni med den rika medelklassen i sina villaförorter. Ungefär så.

    Och God Jul önskar jag dig också!

  2. pia said

    Den finska regeringen fnyser inte åt medierna men åt oppositionen. Senast i riksdagens frågetimme tyckte stats- och finansministrarna att SDP+V kunde ha uttalat sig i lite mindre gnällande ordalag. De menade att det inte är någon vits att tänka på ”höger” och ”vänster” utan att ”dra åt samma håll”. Det har varit samma visa en tid redan, och det tyckte jag att det övre citatet passade in bra på.

    Tack och gott nytt år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: