Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Redbullens och skolskjutarnas decennium

Posted by Pia på fredag 19 december 2008

Fjorton fjortonåringar och jag funderade i veckan på vilka saker 2000-talet (decenniet) kommer att kännetecknas av när de är 70.  Många menade att de kommer att berätta för sina blivande barnbarn om vad ungdomar underhöll sig med på deras tid, om PS3, HDTV och om sociala medier. Som vanligt vid den typen av diskussioner delades meningarna angående miljöfrågor – några tyckte att början av 2000-talet var tiden då folk inte ännu fattade att ta vara på naturen (vilket man gjorde senare i tid nog), medan de flesta trodde att de kommer att få berätta för sina barnbarn om hur snön såg ut och om alla djur som fanns då. Två fenomen som alla kunde hålla med om att hörde till att vara ungdom på 2000-talet var energidryck och skolskjutningar. Ganska bra summerat tänkte jag. Ganska konstig värld vi lever i.

Och! Den andra svenska utgåvan av Le Monde Diplomatique kom med posten idag. Jag kan inte nog pusha denna pocketserie! Kalle Ankas pocket för medvetna vuxna kallar de sig. Den andra utgåvan innehåller rykande färska och fingret-på-pulsen-analyser om finanskris, piraterna vid Afrikas horn, om Kina, pressfrihet och ny världsordning. Skaffa dej en prenumeration eller ge en i julklapp! Den svenska utgåvan kan beställas i Sverige via Ordfront och i Finland via Into kustannus.

2 svar to “Redbullens och skolskjutarnas decennium”

  1. Rolf said

    Om vi går efter den uppräkning du gjort och kanske lägger till en del mer som i flera fall i dag tycks chockerande och obehagliga tror jag likväl att den generation som du beskriver i en framtid kommer att se på början av 2000 talet som en idyllisk tid att längta tillbaks till.

  2. Hans said

    Men kanske Le Monde Diplomatique är att gå över ån efter vatten? Lek med tanken att Kalle Ankas Pocket även om de inte ger rykande färska analysen innehåller mycket givande inspiration och spännande nya idéer som man annars aldrig tänkt på. Och som man egentligen inte kunde tillämpa eller se värdet av som barn.

    Jag läste t.ex. en här nyligen där Björnligan bogserar ner isberg och ankrar under vattnet utanför en tropisk semester ö. Vilken grej och nu när isberg faller ner i otäckt snabb takt runt Grönland har man ju råvaran (0_<)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: