Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Om detta inte är rasism så

Posted by Pia på onsdag 29 oktober 2008

Tragiskt är bara förnamnet på resultatets av söndagens kommunalval. De gröna gick framåt men annars var högervridningen ett faktum. I Helsingfors och kommunerna omkring gick Samlingspartiet framåt på bekostnad av socialdemokraterna.

Men den stora skrällen skötte Sannfinländarna om. Ordförande Timo Soini förnekar att partiet skulle vara populistiskt eller rasistiskt. Vi har rensat bland våra uppställda, säger han, här finns inga rasister.

Nähä. I Helsingfors drog Jussi Halla-aho in nästan 3000 röster åt partiet och fick därmed en plats i fullmäktige. Halla-ahos blogg har underrubriken ”Skrifter från ett sjunkande Väst” (min översättning) och fokuserar helt på vad han själv kallar ”kritik mot mångkulturalism”. Det är slående att Soini lyckas övertyga folk om att hans parti inte är rasistiskt utan främst vill ha en ändring i det han kallar ”kabinettpolitik”. Nu ska besluten fattas av riktiga, rejäla människor, inte av politiker som ljuger och pratar annat än folkets språk. Tror han själv på vad han sysslar med? Halla-aho har i sitt senaste blogginlägg (28.10), på över 2000 ord, analyserat sina egna valframgångar och blickat framåt, utan att nämna en enda sakfråga förutom den självklara: ”kritiken” mot mångkulturalism. Det sista han gör i inlägget är att placera sitt namn och röstetal högst på en prispall, följda av Zahra Abdullah, grön fullmäktigeveteran med somaliskt ursprung, och av Astrid Thors, SFP-migrationsminister. Lite som att triumfera. Den vita, rasistiska mannens vinst över somalier (och svenskspråkiga kvinnor som vurmar för det mångkulturella).

Bloggat och bra: Anna Wester är i Palestina, Pastey tipsar om grön keynesianism och Ett Hjärta Rött om privatskolor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: