Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

”Off the beaten track” sa man

Posted by Pia på söndag 21 september 2008

Tänk att för 50 år sedan, år 2005, fanns det platser på jorden som var orörda av människan. Så tänker sig Janina att vi säger år 2055. Det tänkte jag på när jag läste Anders Mathleins recension ”Turisthyckleriet” om Jennie Dielemans och Shahab Salehis bok Välkommen till paradiset – reportage om turismen.

Den som vill hitta kolonialism behöver inte leta i historieböckerna. Vi upplever det som vår jävla rättighet att hänga i poolen i Gran Canaria och spela golf i Tunisien. Men senegaleser i fiskebåt ska portas från Kanarieöarna (som geografiskt och moraliskt kanske inte har något med Europa att göra alls), också med finländsk experthjälp, och tunisierna ska inte uppmuntras att använda sitt färskvatten till annat än gröna golfbanor. Och tyvärr blir det inte bättre av att välja äventyrsresande framom golfen. Skribenten menar nämligen att det ekologiska fotavtrycket hos en paketturist som snällt håller sig inom all-inclusive-området sannolikt blir mindre än det som den självständiga, utforskande lonelyplanetbackpackern lämnar. Detta är svidande men samtidigt intressant läsning för en som har en och annan stämpel i passet från just exotiska och annorlunda ställen.

När turisterna träffas vid poolkanten handlar diskussionerna ofta om hur dåligt städningen fungerar, hur underfundiga och lustiga ”the locals” är, var på stranden man kan ligga för att inte plågas av tiggare och försäljare och hur man ska pruta eller undgå att de lurar en (och här håller också formuleringen att backpackers inte är ett dyft bättre än massturister. Jag minns två mycket självständiga resenärer som skröt om tvådollarshororna de hade fått tag på o Pnom Penh).

Och även om Thailand och Kanarieöarna lever på turism ser turismen också till att hålla näringsstrukturen på sin plats.Det ska finnas sex, drinkar och parfymer att köpa, någon som bär resväskor, som tvättar toaletter och städar hotellrum (och alla dom ska helst le – annars förstörs semestern), men hur stimulerande är turismen som näring egentligen? Vem äger hotellen och dykningsfirmorna? Cheb Balowski sjunger förresten i låten Koulouli: ”Tourists, you’re the terrorists! And you kill with your bill”.

Så var det detdär med flygandet också. När John Webster som nyligen gjort en finlandssvensk ”obekvämsanningfilm” – en där hans familj testar på att leva utan olja – satt i talkshowen Bettina S och försökte prata om allvaret i vårt miljöförstörande ville intervjuaren bara styra in samtalet på annat: Men din fru då, blev hon inte sur på dej? När Webster sedan nämnde vilka enorma mängder koldioxid en resa till Thailand innebär i utsläpp bröt hon bara hastigt av tråden och vinkade in nästa gäst. Ingen ska få känna sig skyldig här inte.

Bloggar att rekommendera är Pastey om förorten i TV, Anna Wester om mediekritik, Förbannad Pacifist som påminner oss om att det är den internationella fredsdagen idag och Cattis som vill att vi inte ska glömma Burma.

Annonser

2 svar to “”Off the beaten track” sa man”

 1. Lotta said

  Jag har tänkt på precis det samma efter en hel del resor och det faktum att jag inte har känt mig ”mer rikare som människa” efter dem utan snarare mer förvirrad.
  Jag har en tanke om att man borde sluta resa och istället stanna hemma, men tanken är än så länge väldigt dåligt formulerad. Den har i varje fall att göra med att största delen av världens folk inte har en möjlighet att resa omkring på det sättet som vi gör, och att man av respekt för de mänskorna borde stanna hemma. Inte resa dit, gå omkring och glo på dem och skriva resedagböcker och förvånas över deras primitiva sätt att tvätta kläder och “hur lyckliga de verkar vara.”
  Backpacking är ju ett relativt nytt slags resande som vi tycker att är lite bättre än det traditionella turistandet, för att vi reser billigt och med fula väskor på ryggen som sniglar eller sköldpaddor. Men är backpackers egentligen ”bättre resande” än resten av turisterna, vad har vi för rätt att klampa omkring på fattiga människors bakgårdar med våra Nikon D80? Skäms, säger undertecknad som inte ska resa på länge i alla fall.

 2. pia said

  Hej! Det är minsann knepigt. Någon skulle säkert kunna påstå att engagemanget för en rättvisare värld (åtminstone det som vi ser, det som pågår här i våra länder) ofta kommer från folk som har backpackat. Lite som att ”bara de som har varit där och sett hur de lider förstår” hur viktigt det är att rädda världen osv. Och det ÄR ju ofta folk som har rest som har blivit aktiva. Men kanske det inte behöver vara så alls? Kanske man kan bli övertygad om behovet av globalt rättvisa samhällsmekanismer utan att ha satt sin fot utanför sitt eget land? Jag tror inte alls att det är omöjligt.

  Undertecknad 😉 har sitt kors att bära också. Varför rekommendera volontärarbete till andra sidan jorden, när man kan gå med i Röda Korset och gå ut med ensamma pensionärer alldeles väl här hemma?

  Iofs så tror jag faktiskt att det är en mänsklig drift att vilja se sig omkring och upptäcka nytt ibland. Men det är ju som du säger en lyxvara i den orättvisa världen. Det är vi som ska få åka runt och grisa ner, och kanske stanna ett par år om det känns rätt. Men hit ska ingen komma, särskilt ingen som kommer med någon slags annan kultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: