Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

De borde ju vara tacksamma, eller?

Posted by Pia på lördag 5 april 2008

Tidningen Ylioppilaslehti (utges av studentkåren vid Helsingfors universitet) har i sin huvudledare av Elina Kervinen tagit upp Finlands finansminister Katainens senaste kommentarer kring det internationella biståndsmålet på 0,7 % och varför det ännu får vänta. Katainen motiverar nämligen beslutet att inte höja biståndsanslaget till det överenskomna med att själva summan har stigit i och med ökat finskt BNP. Han läser upp den totala finska biståndssumman och frågar: ”Är det mycket eller lite? Jag tycker att det är mycket”. Kervinen påpekar att Katainen har rätt i att summan har stigit totalt sett, men tycker att argumentet inte håller. Om nu finländarna blir rikare så är det väl inte ett argument att låta bli att hjälpa. Hon fortsätter med att påtala att vår nuvarande insats är i samma storlek som Medelhavsländerna och inte som övriga Norden. Detta uppfattas ibland som pinsamt. Men det är inte därför det är pinsamt säger Kervinen. ”Det är pinsamt för att 5 000 barn i världen dör varje dag i brist på rent vatten. Det är pinsamt för att nästan två miljoner afrikaner smittas av HIV varje år. Det är pinsamt för att 10 miljoner svälter ihjäl årligen”. Till sist poängterar hon att det är 26 miljoner som skulle behövas för att nå biståndsmålet, medan årets försvarsanlag bara för nytt material går på 624 miljoner €. Kervinen tycker att man kan fråga om det är mycket eller lite pengar. Mycket, tillägger hon.

Ton från Spanien tror att vi år 2055 kommer att säga: Tänk att för 50 år sedan, år 2005, dog så många barn i Afrika av hunger.

På detta tema skriver HBL idag en notis (inte på internet vad jag hittar) om att Afrikas tillväxt ökar, men att det inte har lett till förbättringar för de fattiga. FN-rapporten som hänvisas till finns här. Det visar enligt mej på att ökad handel inte är lösningen på fattigdomen så länge som det inte finns ett större mått rättvisa i spelet. För den som tror att bistånd är något slags välgörenhet som vi i den rika världen strör ner av ren godhet, kan t.ex. ta och titta på den geniala animationen storyofstuff.com och begrunda följande citat av Tolstoj (egen haltande översättning):

Jag sitter på en mans rygg, stryper honom och tvingar honom att bära mej, samtidigt som jag gör det klart för mej själv och andra att jag tycker väldigt synd om honom och önskar att lätta hans börda på alla möjliga sätt, förutom att gå ner från hans rygg.

Dagens rekommenderade läsning: spot-on om lärarjobbet och Klass 9A av Maja, skrämmande fakta om svenska friskolor av Ilse-Marie, mellanösterndosen av Rawia Morra samt finsk inrikespolitik av Motkulturfonden.

7 svar to “De borde ju vara tacksamma, eller?”

 1. rawiamorra said

  Tolstoj! Jag undrar vad han skulle säga om världen idag om han återuppstod för några dagar! Tänk!

 2. pia said

  Rawia, nu rodnar jag för att dendär översättningen var så klumpig, nu när poeten kom på besök, borde ha satt dit den engelska versionen bara 🙂

  Men faktiskt tänker jag ibland på hur alla tänkare som levde kring sekelskiftet 18-1900 skulle ha reagerat på hur världen ser ut nu hundra år senare. De var så optimistiska under ”belle epoque” med fred, arbetarrättigheter på frammarsch, nya framsteg inom sjukvård, vetenskap, teknik och konst… Så sjönk Titanic och så sköts dedär skotten i Sarajevo och idag finns det inte en människa med makt som ser fred och rättvisa i världen som sitt yttersta mål. Eller?

 3. Pastey said

  Jättebra skrivet, och Tolstojcitatet var ju pricken över i! Den där bilden är verkligen vidrig.

  Det fanns onekligen en framstegstanke i början av 1900-talet, men frågan är ändå, var det den som ledde fram till förintelsen? Speciellt ”framstegen” inom vetenskapen, har jag inte lika lätt att se som positiva med tanke på deras mörka baksida.

 4. pia said

  Länge sen Pastey! Välkommen tillbaka 🙂

  Oj tror du det? Jag hade inte hört den teorin förut. Menar du att den långa tiden stabilitet påverkade rasbiologins framfart? Fast såklart är ju ”stabilitet” fel ord. Fred i Europa, ja, men kolonialismen i full gång… Det är onekligen svårt att ställa sig helt positivt till vetenskap. Berätta mera om du orkar!

 5. Pastey said

  Ja, jag har inte varit så aktiv på ett tag, av en massa personliga skäl. Men men, nu kanske man orkar skriva lite igen!:)

  Det finns ju så klart en positiv sida av rationaliteten och det kritiska tänkandet som kommer med upplysningen typ, men där finns ju även en mörk baksida, socialdarwinism osv. Men även därutöver så kan man ju fundera över sådana saker som vad är det som drev på alla uppfinningar osv och i vems intresse? Vapenutvecklingen t ex? Finns ju en hel del postkolonial litteratur, från Said osv. Jag läser nu ”Globaliseringskulturer Den postkoloniala paradoxen, rasismen och det mångkulturella samhället”.

 6. pia said

  Verkar intressant! Har länge planerat att läsa Said, men listan är så himla lång just nu.

  Ja, belle epoque kanske inte var så belle. Men vilken epok har varit det egentligen..? Kanske innan människan blev bosatt? Då stred folk inte för att det inte lönade sig utan gick omkring och sjöng och plockade bär och skojade. Det trodde jag åtminstone efter att ha läst Gryning över Kalahari av Lasse Berg. Men så kom en professor här i Helsinfors och sa att det inte alls var så fridsamt, att man kastade stenar i huvudet på varandra, t.ex. var Australiens urbefolkning ganska krigisk. Suck! Det var iofs på en kurs jag går om Leviathan, och är man inne på Hobbes så kanske man medvetet söker bevis på att människan är krigisk… Men jag vill helst inte tro det.

 7. Pastey said

  Hehe…hmm ja allra bäst var det väl när människan inte var här(punkt).:P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: