Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Ett pressmeddelande

Posted by Pia på lördag 8 mars 2008

Jag tyckte att det var underligt att inga finska politiker sa nånting om slakten i Gaza förra helgen. Så jag skrev och frågade den enda riksdagsledamoten jag vet att brukar uttala sig för Palestina. Han heter Paavo Arhinmäki och är vänsterpartist. (Egentligen förstår jag inte varför det bara är vänsterpartier i Europa som uttalar sig mot förtrycket mot palestinierna? Vad är det som är specifikt vänster med att fördöma ockupation, förtryck, apartheidpolitik?) Arhinmäki skrev tillbaka att även om ställningstaganden för palestinier sällan klarar av att komma över nyhetströskeln så borde man nog reagera. Två dagar senare skickade han ett nytt mail och berättade för mej att han hade skickat ut ett pressmeddelande. Här, i min översättning:

Låt inte Kosovo skymma Gaza

Vänsterförbundets första viceordförande, riksdagsledamot Paavo Arhinmäki är rädd för att diskussionen om Kosovo lämnar de palestinska områdena och särskilt den förskräckliga situationen i Gaza i skymundan. Enligt Arhinmäki borde speciellt EU arbeta aktivt för att förbättra situationen i Gaza samtidigt som man hjälper Kosovo.

”Blockaden som Israel upprätthåller mot Gaza har lett till en situation som hjälporganisationerna på plats kallar den värsta under hela den 40-åriga ockupationens historia och bl.a. Amnesty International anklagar Israel för brott mot humanitära lagar.”

”Blockaden av Gaza berövar människorna på ett dugligt liv och fungerar som grogrund för terrorism. Den har lett till en hämndcirkel, som vi senast igår såg en obehaglig följd av.”

”Finland bör förutsätta att EU tar lika starkt och aktivt ställning vad gäller Gaza som vi har sett angående Kosovo”, kräver Paavo Arhinmäki.

Enligt Paavo Arhinmäki bör erkännandet av Kosovo också lyfta fram andra områden som kräver rätt att själva bestämma om sin framtid. För att vara konsekvent borde EU arbeta för självständighet för t.ex. de kurdiska och palestinska områdena.

Paavo Arhinmäki påminner om att det också inom Europeiska unionen finns territoriella konflikter som man talar väldigt tyst om. ”Under inkommande helg ordnas parlamentval i Spanien. I EU, där man för övrigt kräver demokrati, har det faktum att flera baskiska partier helt och hållet har förbjudits från att delta i valet fått föga uppmärksamhet. De som yrkar på självständighet för Baskien får ingen möjlighet att påverka demokratiskt” påminner Arhinmäki.

Gissa om några tidningar har tagit in pressmeddelandet? Jag hittade det bara på Vänsterförbundets egna sidor. Det är också intressant tycker jag att det grymma dådet i Jerusalem med åtta döda ungdomar är terrorism som ”försvårar freden” medan det dödande som Israel står för, med nu senast över hundra offer, kallas för ”operationer”.

5 svar to “Ett pressmeddelande”

 1. Pastey said

  Jo det är förunderligt, tydligen är det ”liberalt” att uteslutande ta Israels sida? Man kan endast solidarisera sig på riktigt med de som företräder en stat och innehar en Hobbesk Leviathan. Liberaler är ju själva verket benhårda förespråkare av staten och dess rätt att utöva våld. Utan en stat med kraftiga batonger finns ju ingen som kan garantera den privata äganderätten resonerar man.

  Inga medier i Sverige publicerade, vad jag kan se, Lars Ohlys kommentar.

 2. pia said

  Ja, det borde ju vara ”liberalt” att stå upp för alla människors lika värde och rätt till självdefinierande? Men i fallet Palestina är man med en gång vänsterextrem om man gör det.

  Det kommer förresten säkert att bli något Leviathan-inspirerat här snart, jag tänkte gå en filosofikurs om den boken i april. Intressanta grejor…

  P.S. Off the topic Pastey, hur gör man när man länkar i en kommentar på detdär sättet?

 3. Pastey said

  Hobbes och dennes Leviathan m.m. pratade vi om på statsvetenskapen, det är intressant att nästan allting som vi pratar om idag kommer från upplysningsfilosoferna.

  Det är vanlig gammal hederlig html kod: href-taggen, om du söker på det eller nåt. Annars, hoppas det här syns, men så här: text, typ kolla här!

 4. Pastey said

  haha..den gjorde om mitt exempel till en länk som inte funkar, så dumt, men kolla upp html kod och hur man länkar det är alltså taggen ”a href” som jag gör iaf. 🙂

 5. pia said

  tusen tack! det är spännande hur mycket datatekniskt man lär sig när man är inspirerad, detta skulle jag aldrig ha brytt mej om innan jag började blogga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: