Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Jag mötte Wallerstein – eller vilket ämne ska man studera om man vill studera världssystemet?

Posted by Pia på torsdag 6 mars 2008

Idag har jag lyssnat på en levande legend. Immanuel Wallerstein, sociolog från Yale universitet, har studerat fattiga och rika länder, 1968-rörelserna och det kapitalistiska systemet – som kommer att kollapsa snarast, om man lyssnar på honom. Och det gjorde jag, han svarade dessutom helt självmant på min bloggfråga, åtminstone nästan. Han tror nämligen att något kommer att hända med universiteten så att de år 2050 är helt som gymnasier där man bara för kunskap vidare, medan forskningen sker på annat håll. Se på vetenskapsakademier och alla möjliga tankesmedjor som dyker upp, säger han.

Han ser också att det att privata aktörer smyger sig in i universiteten är ett klart problem, eftersom deras önskemål handlar om tillämpad kunskap – nya manicker, mediciner och metoder – medan de inte är intresserade av nya forskningsfält eller sådana som ifrågasätter det gamla. (så vitt jag förstod menade han så)

Och sen något annat intressant! Åtminstone för mej vars intressen ständigt pendlar mellan en massa olika vetenskaper som vill förklara världen. Wallerstein menar att uppdelningen i statskunskap, sociologi, ekonomi, historia, antropologi, regionala studier, gender- och minoritetsstudier o.s.v. inte tjänar till någon nytta i dagens värld. Professorerna i åldern 40-60 år vill gärna ha kvar de olika departamenten, det handlar ju om deras jobb, men vi skulle kanske behövar göra något drastiskt på universiteten, menar han.

Och så har han ett förslag på hur det skulle gå till. Botaniken och zoologin var tidigare skilda vetenskaper. Så slängde man upp dem i luften, kallade allt biologi och lät nya forskningsdiscipliner komma av sig själv – mikrobiologi, cellbiologi, evolution, miljö… Gör likadant med alla ämnen som studerar samhället, tycker Wallerstein! Publiken nickar försiktigt gillande. Såklart stiger några professorer i åldrarna 40-60 upp och försvarar sina avdelningar. Men kanske de kan komma på andra tankar.

Annonser

9 svar to “Jag mötte Wallerstein – eller vilket ämne ska man studera om man vill studera världssystemet?”

 1. pia said

  P.S. Pastey, om du läser, jag vet vad du skulle svara på frågan i rubriken! 🙂 Men är det inte en intressant tanke Wallerstein slänger fram?

 2. Albert said

  Nej, det är inte en särskilt intressant tanke. Och att du tycker det pekar på stora brister i din analytiska förmåga, ditt kritiska tänkande och din historiska allmänbildning.

 3. Pastey said

  Hehe!:D Jag använde ju dessutom Wallersteins ”Europeisk Universalism Maktens retorik” (rekomenderas!) i min uppsats!;) Men fy vad avis jag är att du har fått se och höra och ställa en fråga till karln. Var var detta någonstans? Är han i Finland på besök?

  Som sagt i uppsatserna plockar vi ju teorier och metoder från t ex sociologin och statsvetenskapen, så jag uppfattar att historia i hög grad är tvärvetenskapligt ämne. Historikernas egna bidrag är väl främst källkritiken.

  Albert: Tycker du din kommentar innehöll någon intressant tanke?

 4. pia said

  Välkommen Albert! Trevligt med lite kritik, men precisera gärna lite, berätta varför idén är så dålig! Jag har lite svårt att ta på mej alla dedär ”komplimangerna” eftersom det faktiskt inte är min idé utan Wallersteins, jag tyckte bara att det var intressant. Är du kanske en professor i åldern 40-60? 🙂

  Pastey! Ja, det var ju inte direkt så att jag ställde frågan till honom, utan han sa allt detdär på sitt föredrag här i Helsingfors. Det var lite magiskt faktiskt. Han och hans fru kom dessutom med på en konsert där ett band som han satt hans texter till musik (!) uppträdde. (bara för att spä på avundsjukan)

  Ja! Källkritiken behövs verkligen, och historia är minsann ett viktigt bidrag till den nya supervetenskapen…

 5. Pastey said

  Ja, och allting är ju historia, vi kommenterar ju bara det som har hänt!;)

  Haha ett band som framför Wallerstein-texter! Wünderbar! Minns du vad bandet hette? Måste ju finnas på youtube eller myspace som allt annat!:D

 6. Vladi said

  Pia och Pastey!

  Känner att jag måste slåss för sociologin här :-)! Dessutom är ju Wallerstein själv sociolog 😉

  Egentligen är väl de uppdelningar som finns inom de olika diciplinerna ett svar på ett samhälle som mer och mer fragmentiserades och specialiserades när den ekonomiska utvecklingen i takt med industrialiseringen ökade. Hans tankar om tankesmedjornas framtida påverkan på samhället och dess betydelse verkar vara himla intressanta! Här i Sverige ser vi hur pajas timbro ges mer och mer utrymme..

  Wallerstein är ytterst intressant och jag blir som Pastey avundsjuk på dig Pia! Vad roligt att du fick vara där och lyssna och hade möjlighet att ställa frågor! Hans bok ”liberalismens död” är en pärla!

 7. pia said

  Hej!

  Ja, visst är han sociolog Vladi! Men han menar väl att han själv är gammal nog att inte vara rädd för att helt revolutionera samhällsvetenskaperna… Sociologi är ju jättebrett det också!

  Pastey, bandet heter Länsimaiden Perikato Orkesteri. Länsimaiden perikato betyder Västerlandets undergång… Jag har googlat och letat men nej! Inget på youtube och inget på myspace. De har en hemsida, jag hittade inte Wallersteinsången där: http://perikato.net men jag ska hålla ögonen öppna för mera ledtrådar!

  Wallerstein är här ännu och föreläser i Helsingfors nu på måndag så ni hinner ännu ta båten 🙂 -då får ni skriva mera för jag hinner inte gå och lyssna då tyvärr!

 8. S R Larson said

  Folk har predikat kapitalismens kollaps i 150 ar nu. Men det ar klart, om du gar runt pa stan med ett plakat pa axeln som sager ”Jorden gar under i morgon” sa lar du fa ratt – en dag…

 9. pia said

  Ja-a du, S R Larson. Visst är det frestande att fråga exakt NÄR dendär kollapsen ska komma. I finska tidningen Helsingin Sanomat svarar Wallerstein åtminstone delvis på frågan. Kollapsen kommer enligt honom att ske inom ”de kommande decennierna”. Problemet blir att vinstmaximeringen leder till att man söker till sig vinster genom att spekulera och trixa upp värdet på företag. Det kommer inte att finnas oändliga resurser på vare sig råvaror eller låglönearbetskraft i evighet.

  Frågan kanske kan slängas tillbaka? Alltså hur kan man förklara att det nuvarande systemet skulle kunna fortgå oförändrat år 2055?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: