Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Den mänskliga marginalen

Posted by Pia på tisdag 4 mars 2008

Det satt en kvinna på spårvagnshållplatsen idag. Hon skelade, hade smutsiga tänder, plastpåsar fulla med udda prylar, ganska makabert skägg(!) och dreadlocks, såna som man inte själv väljer att skaffa. Hon verkade inte så lite nöjd där hon satt och aktivt letade efter folk som ville skoja med henne. Vi skrattade lite åt att klockan på infotavlan visade 23.05 fast det var eftermiddag, och så åkte jag iväg och hon fortsatte med sina bus.

Det slog mej bara att vi under början av 2000-talet så gärna tänker oss att människor är rationella varelser som passar in i system och förväntas kunna följa skrivna och oskrivna regler. (Smaka på ordet nolltolerans, är det inte väldigt 2000-tal?) Det gäller inte minst i skolan. Det spelar inte så stor roll om en elev flyter på och aldrig tar initiativ till någonting, så länge han eller hon följer reglerna. När reglerna bryts, då blir det ståhej. Ännu svårare är det att förstå en elev som inte bryr sig om reglerna, det kan göra oss lärare alldeles galna. Men kanske det gäller resten av samhället också, vi vill gärna ha modeller som vi sedan kan passa in människor in.

Detta var nog mer än lovligt flummigt, medges. Ska slipa tankarna lite innan nästa inlägg.

2 svar to “Den mänskliga marginalen”

  1. Lotta said

    Nå nu börjar du flumma till det sådär så att jag känner mig hemma! Hela samhället bygger antagligen på sånhäna modeller. Skolan står väl för hela grunduppfostran i hur det förväntas att man ska bete sig i samhället. Nu ska jag vara riktigt fördomsfull. Men är det inte ofta så att dom duktiga flickorna som alltid hade läxan läst och aldrig kom med några egna initiativ – sitter inte dom på dom tråkigaste jobbposterna nu?
    Medan dom som bråkade eller var lite lata och omotiverade ofta sen var dom som i något skede fick eld i röven och lyckades åstadkomma saker och tänka själv?

  2. pia said

    Ja, inte sitter dedär duktiga flickorna som chefer i stora företag i alla fall. Inte kommer de långt på universiteten heller, även om det är flera kvinnor som män som börjar studera har Helsingfors Universitet bara 22% kvinnliga professorer. På statsvetenskapliga fakulteten, där också flera kvinnor än män studerar, finns inte en enda kvinna bland nio professorer. Av all personal där finns det EN kvinna med fast jobb. Det lärde jag mej idag.

    Så inte är det duktighet som belönas, inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: