Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Om yttrandefrihet och en annan Mohammed

Posted by Pia på fredag 29 februari 2008

Detta är allt lite väl skumt! Snubblade på en facebook-grupp vid namn ”facebook admin, why did u delete Mohamed Abutrika fan’s page?we r all Trika” men på grund av min begränsade arabiska kunde jag inte förstå allt som stod där. Jag förstod i alla fall att denne Mohamed Abutrika är en egyptisk fotbollsspelare, vars fan-sida tydligen har försvunnit ur Facebook. Då blir det ju lite intressant alltid, så jag fortsatte att söka.

abu-trika.jpgOch det visade sig att det inte bara var Facebook som censurerar här. Jag läser att Abutrika under en match mot Sudan i Afrikamästerskapen i år, efter att ha sparkat in 3-0 målet, tog av sin spelskjorta och visade en underskjorta med texten ”Symphatize with Gaza”. Sånt får man inte göra enligt FIFA, även om en spelare från Ghana år 2006 lär ha viftat med en israelisk flagga utan reprimander.

Abutrika må väl få sitt straff då, vad det än kan tänkas vara. Men historien tar inte slut här. Prova på att googla på Abutrika och åtminstone jag hittar inga bilder som denhär, utan bara bilder när han spelar som vanligt. Lite lurt? Det tycker i alla fall Al Arabiya, som menar att det är Israel som har pressat Google på att ta bort bilderna, som i alla fall finns på Youtube. *

Och när vi nu går på här i Europa om den viktiga yttrandefriheten (som faktiskt ÄR viktig) så kanske vi kunde fråga om det inte är ganska allvarligt att en fotbollsspelare som råkar ha ett budskap inte får finnas på internet, varken på Facebook eller Google? Yttrandefriheten har sina gränser naturligtvis, man får inte kränka eller såra någon. Men att säga ”sympatisera med Gaza”? Hur kan man motivera att det är illa? Jag är jättenyfiken på denhär historien, men utan desto mera arabiskakunskaper fastnar jag nu, så OM det finns någon som kan hitta mera detaljer eller förstå vad det står på dendär Facebookgruppen om fallet är jag mer än nyfiken.

*Uppdaterat gällande Google, se kommentarerna.

Annonser

7 svar to “Om yttrandefrihet och en annan Mohammed”

 1. Pastey said

  Kolla med Rawia hon kanske vet mer? Yttrandefrihet i väst sträcker sig till att förolämpa Islam och Araber på sant orientalistisk manéer, det måste man få göra för det är att visa att man är för yttrandefrihet och demokrati och att man är emot terrorism. Att ”förolämpa” Israel, dvs t ex sympatisera med Palestinier, det är att vara för terrorism, enligt samma yttrandefrihetsförespråkare.

 2. Lotta said

  Yttrandefrihet i Europa och USA = ”Yttrandefrihet – så länge man yttrar det som passar oss”

 3. rawiamorra said

  Ja, Pia? Vad ska säga? Det står: Sympatisera med Gaza på tröjan och det får man inte. Att sympatisera med ett folk under slakt är inte alls poppis och har aldrig varit det. Så vad är frågan? 🙂

  Hälsningar
  Rawia

 4. pia said

  Tack Rawia..!

  Har precis suttit här och läst om de många nya dödsoffren på Gaza, och att Israel seriöst planerar en ny Holocaust, så plötsligt känns det ganska trivialt att sitta och bena i en förbjuden facebookgrupp eller borttagna bilder på nätet… Men ändå… Frågan var om det finns något mera i arabiska medier om detta censurerande. Även om jag förstår att det finns en hel del annat att skriva om för tillfället!

 5. En bild-sökning på ”Aboutrika Gaza” gav följande länkar:

  http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/africa/7212336.stm

  http://www.newvision.co.ug/D/8/30/608715

  http://www.javno.com/en/sports/clanak.php?id=118113

  Ryktet har dock spridit sig ganska långt och Matt Cutts på Google har tvingats ut för att dementera det:

  http://www.mattcutts.com/blog/debunking-a-misconception-plus-a-reminder-of-how-search-engines-work/

  Där länkar han till tidigare förklaringar hur sökmotorn fungerar och varför det kan ta tid innan bilder dyker upp. Det är helt enkelt så att bild-indexet inte uppdateras särskilt ofta, i praktiken låg det flera månader efter.

  En annan, lite mer lättläst förklaring, finns här:

  http://searchengineland.com/080211-101327.php

 6. pia said

  tack för hjälpen. Jag provade att stava namnet på flera sätt när jag sökte bilder men inte ”aboutrika”. Och på det sättet finns ju bilderna faktiskt. Rätt ska vara rätt. Månne det samma gäller facebookgruppen? Såhär står det på anslagstavlan i gruppen “facebook admin, why did u delete Mohamed Abutrika fan’s page?we r all Trika”:

  ”Guys , facebook deleted Abou Treika’s fan club page due to Israel’s pressure on them after Abou Treika wore a T-shirt written on it ”SYMPATHIZE WITH GHAZA” during a match against The Sudan.

  I was one of the page fans and the members were more than 6000 but I was surprised on 6/2/2008 that this page wasn’t there […]I wrote a mail to the facebook admins and they haven’t reply yet. but I was shocked to find a group asking the facebook admins to delete Abou Treika’s fan club page though he harmed no one, nor insulting Israel or even supporting Hamas, and soon we realized that ”freedom of speech” in the western mentality means that we r not allowed to sympathies with the poor people of Gaza !!
  And I want our message to be delivered to the facebook admins telling them that we are ALL Abou Treika and we are ALL sympathizing with Gaza..!

  Again and in a rudeness act, in Feb the thirteenth facebook redeleted the ”new” Abu-trika’s fan page which was having more than 16000 members. ”

  Sen finns där en som har kommenterat att sidorna försvann för att man måste vara vara ”authorized” för att göra en sådan grupp. Det låter lite konstigt med tanke på att det finns en massa andra små abutrika fan-sidor, typ ”abutrika lovers” med ett tiotal medlemmar ändå.

 7. Ida D. said

  Den där var riktigt kul…! :o)
  Jag önskar att Zlatan gör någonting liknande dramatiskt … och riktigt överraskande :o) inshallah! :o)

  mvh / Ida D.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: