Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Ingen människa är illegal

Posted by Pia på lördag 23 februari 2008

När det är år 2055 kommer Geneviève att säga: Tänk att för 50 år sedan, år 2005, fanns det folk som bodde på en plats hela livet. Vad ska vi tro om det? Kanske hon får rätt. Jag tror att det är något mänskligt att bryta upp och flytta ibland, att skaffa sig en andra chans. Idag är det något vissa människor får göra hur många gånger som helst och andra blir bestraffade för om de ens försöker.cartel23febindy.jpg

Snälla tidningar och TV, sluta tala om illegala immigranter. Det finns män, kvinnor och barn som kommer hit med pappren i skick, och andra som kommer utan. De som kommer hit utan rätt dokument gör en illegal handling enligt vår lag, men de är inte illegala människor.

Journalisten och författaren Abdou Latif Coulibaly, från Senegal, intervjuas i slutet av programmet Obs. som kan ses här. I Coulibalys land känner så gott som alla någon som har drunknat på väg till fästningen Europa. Såhär låter han:

Europa kan stifta alla världens lagar, och göra vad som helst. Afrikaner och asiater kommer ändå. Ni kan inte göra något. Det är livets lag. Ni var världens första immigranter. Ni bosatte er i Afrika. Ni skickade afrikaner till Amerika. Nu när ni är rika, vill ni stänga era gränser. Det är omöjligt.

Idag demonstrerar man på gatorna i Spanien (affischen) mot prekariatet, för ekonomiska och sociala rättigheter för alla. Det som man kräver är inte alltför mycket – garanti mot den xenofobiska diskriminationen och mot polisbrutalitet. Man vill också att alla migranter ska kunna ha ett tryggt boende och ett familjeliv.

Vad gör EU? Planerar obligatoriska fingeravtryck vid gränserna i äkta USA-stil, samt satellitövervakning och ögonscanning. Tycker att Frontex är en framgångssaga. Tänk vilka saker man skulle kunna sätta alla dedär pengarna på istället.

Annonser

3 svar to “Ingen människa är illegal”

  1. Charlotte said

    Ännu en bra postning på den här bloggen. …Keep up!

  2. pia said

    Åh, TACK, Charlotte!

  3. Eve said

    Bra inlägg! Om vi ändå kunde läsa sådant i vanliga tidningar, och inte bara när man letar efter det på nätet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: