Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Ett inlägg som inte blir av

Posted by Pia på tisdag 5 februari 2008

Idag morse när jag läste min morgontidning Hufvudstadsbladet såg jag ett debattinlägg som fick mej att rysa. Jag blev jättearg och satt och planerade hur jag skulle svara hela morgonen på väg till jobbet, men så fattade jag att jag inte skulle hinna eller orka skriva något svar.

Inlägget gick under rubriken: Självmorden en del av verkligheten? och var skrivet av en viss Semy Kahan från Jerusalem. I sitt lååånga inlägg granskar han orsakerna till självmordsbombningar och lyckas enligt mig inte bevisa något annat än att man kan hitta stöd i forskning för vilka åsikter man än har, också riktigt huvudlösa. Han pratar om en ”dödskult” bland fanatiska muslimer, om detdär med hoppet om paradiset, och förklarar också varför kvinnor spränger sig själv och andra i luften – det handlar enligt hans forskning inte sällan om att fly undan hedersmord eller att hämnas på pappor som har utsatt sina döttrar för psykiskt och fysiskt våld (borde de inte spränga upp sig tillsammans med papporna då, varför ta med sig oskyldiga israeler..?). I några ord: palestinier är muslimer och som sådana är de mera sannolika att bli självmordsbombare än andra människor är. Forskningen Kahan visar på är gjord i Israel. Jag vet att Israel har bra forskning inom flera vetenskaper, men deras resultat om orsakerna till ”terrorism” har jag lite svårt att ta utan en nypa salt.

Robert Papes gedigna undersökning från år 2006 visar däremot på en enda gemensam nämnare för självmordsdåd: ockupation. Det är enkelt. Och tänka sig att Israels isolering av Gaza eller fortsatta utbyggande av bosättningar på Västbanken inte nämndes alls i inlägget jag läste. Om jag hade skrivit ett svar skulle jag också ha berättat om R, som efter fem år i israelisk armé, som officer, en gång mumlade: ”Vem vet om inte jag också skulle bli en självmordsbombare om jag var palestinier” – vilket ledde till att han blev tagen till förhör och lärde sig att minsann inte säga om det. Och en massa annat argt skulle jag också ha skrivit.

Annonser

3 svar to “Ett inlägg som inte blir av”

 1. Vladi said

  Ja Pia, jag ser att i det här fallet, med den israeliska forskaren, är sambandet mellan politik och vetenskap mer påtaglig än i andra fall. Vetenskapen legitimerar en viss typ av politiskt handling. Sådana här ”objektiva” forskningsresultat kan vara bra för att fortsätta bedriva den politik Israel för. Sambandet mellan vetenskap och politik är därmed tydligt!

 2. pia said

  Just det! Man kan hitta belägg för vad man än vill ju! Jag ska nu vara lite mindre lat och åtminstone här i kommentaren skriva vilka studier han syftar på, så att du eller någon annan som händelsevis är intresserad kan kolla…

  http://www.bestwebbuys.com/The_Path_to_Paradise-ISBN_9780275994464.html?isrc=b-search

  http://www.cbsnews.com/stories/2003/05/23/60minutes/main555344.shtml

  Ha det bra Vladi!

 3. moe said

  Enligt forskningen:
  Händelse: En man går i mitt hus med sin vapen, våldtar min fru och slaktar min son, länsar mitt hus på pengar och förnedrar mig när alla människor ser på. Vad gör jag då? Jag hoppar på honom och båda ramlar nedför balkongen och dör.
  Analys: Jag var nog trött på livet, min pappa mishandlade mig när jag var liten, min fru gjorde livet syrt för mig, min son var jobbig, det är nog därför jag begick självmord…. och mannen var bara i vägen för min självmord,,,?????????

  Det verkar väldigt bra analyserat,,, särskilt på tanken på att de har varit och forskat hur jag har levt mitt liv och hur jag tänkte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: