Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Dagens ris och ros

Posted by Pia på tisdag 4 december 2007

Tänk att man år 2007 kunde vara migrationsminister i Finland och hålla ett 30 minuters anförande på en konferens med rubriken Flerspråkighet i Finland, Sverige och Schweiz och bara fokusera på det svenska i Finland. Jag var där idag när Astrid Thors talade om hur svenskans ställning borde stärkas i Finland. Hon kan säkert ha haft många orsaker till att ha fokuserat på finlandssvenskarnas situation, en okej orsak hade varit YLE’s dåliga ekonomi och hot om att skära i den finlandssvenska verksamheten. Men det räcker inte, menar jag. Om man är den enda av alla i regeringen som har invandrarfrågor i sin portfölj så ska man se till att lyfta upp dem, särskilt på ett dylikt evenemang där alla andra åtminstone nämnde invandrares språksituation, eller hade det som överliggande tema.

Jag gjorde lite research precis, på Thors blogg. Sedan hon blev migrationsminister i mars har hon skrivit 18 inlägg, oftast med flera olika teman i varje. Hon har nämnt migrationspolitik i tre inlägg. En gång uttrycker hon glädje över att vissa arbetsgivare anställer asylsökande, en gång handlar det om årets flyktingkvinnas tankeväckande uttalande om språk, i ett inlägg uttrycker hon sitt förakt mot kvinnlig omskärelse och faktiskt, sist i inlägget, ger hon en känga åt Utlänningsverkets överdirektör också. Nu får ministern såklart bestämma själv vad hon bloggar om, såsom vem hon har spelat tennis med, hur snuslobbandet går, öppnandet av båtutställningen etc. Men är det så att SFP’s ministrar alltid har snus, studentsvenska och båtar som främsta uppgift, oavsett vilken ministerportfölj de har?

Dagens ros går till George Monbiot, som börjar sin krönika What is progress? såhär: ”When you warn people about the dangers of climate change, they call you a saint. When you explain what needs to be done to stop it, they call you a communist. Let me show you why.” Läs den!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: