Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Dagens dos: porr och Paris

Posted by Pia på tisdag 27 november 2007

Tänk att under början av 2000-talet förvandlades min stad till en stor interaktiv porrtidning årligen, några veckor före jul. Usch. Jag hade redan hunnit glömma den där plågan som kommer lagom med julmusiken och -belysningen, nämligen H&M’s underklädsmodeller uppfläkta på lysande reklamtavlor. Jag tycker så evinnerligt synd om de tonåriga flickorna (och pojkarna) som ska gå omkring och tro att det är sådär man ska se ut. Det känns ibland som att för varje steg man tar i riktning mot en avpornofierad, avkommersialiserad gatubild t.ex. via diskussioner eller undervisningen i skolan så finns dedär plakaten där och tvingar alla att ta hundra steg åt det andra hållet.

Det andra jag tänkte skriva om idag var att det brinner i Paris förorter igen. Två ungdomar på motorcykel dog i söndags i en olycka där en polisbil var inblandad, det verkar oklart hur, och efter det har man protesterat, demonstranter har kastat sten och brinnande flaskor, polisen har svarat med gummikulor och tårgas. Jag läser att 77 poliser är skadade, fem av dem allvarligt. Jag har inte läst något om skadade ickepoliser, även om gummikulor inte är att leka med. Sarkozy, som för två år sedan kallade demonstranterna för slödder, är i Kina och vädjar om lugn. Jag vet att det finns en och annan som vädjar om drägliga förhållanden, för orsakerna till upploppen hösten 2005 (som segregation, arbetslöshet, rasism) har inte försvunnit.

Annonser

2 svar to “Dagens dos: porr och Paris”

  1. Vladi said

    Jag tror att de kraftiga reaktionerna som alltid sker i Frankrike har sin grund i en mycket stark upplevelse av utanförskap, ekonomisk orättvisa, ojämlikhet och andra faktorer.

    Pia jag har inte hunnit läsa Zizeks artikel som du tipsade mig om, tyvärr, har haft ganska mycket att göra. Så fort jag får tid ska jag försöka läsa den och ge dig mina synpunkter!

  2. pia said

    Nu hörs det ingenting om Frankrike igen, sen Sarkozy ”sa till på skarpen”. Jag har lite funderat på vilka alla fenomen som har startat i Paris (det galna året, franska revolutionen) och lekt med tanken att dessa uppror bara är nästa stora grej…

    Ingen stress Vladi! Man hinner nog inte läsa allt som är intressant, då skulle man inte göra något annat! Lycka till…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: