Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Om barnen syr snygga kläder så…

Posted by Pia på söndag 25 november 2007

Tänk att för 50 år sedan, år 2005, kunde människor inte vara etiska och moraliska utan behövde något som kallades ”lagar”. Så tänker sig Ida att vi kommer att säga år 2055. Tankeväckande! Kan man tänka sig ett framtida samhälle där moralen får en så framträdande roll att vi inte behöver en bok med text om vad man får och inte får göra? Det är ju ändå ganska opraktiskt eftersom många av lagarna behöver tolkas. De kanske har skrivits för så länge sedan att man inte kan gå tillbaka och fråga personerna som skrev den vad lagarna menade. Tiderna ändras, och lagarna sackar alltid efter.

Idén om ett samhälle utan lagar skulle kanske passa bra för den som vill minimera det offentliga också. Tänk så man kunde banta i statsekonomin om man inte behövde anställa lagskrivare. Men jag tror inte att Idas tanke är ett fullständigt anarkistiskt samhälle, utan ett där människor tänker efter och tar ansvar för sina handlingar. Det tillåts vara utopistiskt tycker jag, för 50 år är en ganska lång tid.

Vi är rätt så långt ifrån det tycker jag idag, när jag läser att H&M använder barnarbetskraft. Det i sig kan nog inte kallas nyhet, däremot blir jag lite provocerad av den lilla gallupen i anslutning till nyheten. Ja, jag vet, det är inget representativt urval, men frågan är ”Kommer du att fortsätta handla på H&M – trots avslöjandet om barnarbete hos kedjans leverantörer?”, och alternativet ”Ja, jag fortsätter shoppa som vanligt” leder med 47 %.

Lagar och straff hänger alltså efter. Det går inte att hålla efter alla människorättsskurkar från statens håll och då skulle det vara bra om människor tänkte efter lite själva också, och handlade efter sin moral. Kanske folk t.o.m. skulle må bra av det.

9 svar to “Om barnen syr snygga kläder så…”

 1. Odelberg said

  Skulle vilja flika in att de psykiskt sjuka ökar i antal. Vissa av dessa har inte en enda känsla för moral. Vad händer med dessa när det inte finns några lagar som reglerar dem?

 2. Ida D. said

  Nu känns det att du tog varje ord från mina tankar! :o)
  Bra skrivet! Jag har kritiserat H&M många gånger utanför bloggen. Verkligen omänskligt att acceptera barnarbete! Egoistiskt och otroligt grovt! Borde vi inte vara förebild för dom länderna om hur en demokratin funkar, med rättvisa och omtanke..?!
  Nej, man byggde upp demokratin för sig själv, rättvisa och möjligheter…dom andra kan bara utnyttjas, eller hur..?

  Skamligt.

 3. pia said

  Odelberg! varifrån tar du påståendet att de psykiskt sjuka ökar i antal? Jag kan gå med på att depressioner och sånt ökar, men de har nog ingen mindre känsla för moral? Hursomhelst så förstår jag vad du avser och inser att alla inte har samma kapacitet att vara moraliska av olika kognitiva orsaker. Tänker du typ psykopater som mördar? Då blir det ju lite knepigt utan lagar. Men jag antar att det finns en samhällelig nivå förutom individnivån, och att de människor som finns omkring denna psykopat då skulle använda sina moraliska slutsatser till att få personen att sluta med sitt destruktiva beteende. Nån kanske skulle säga att: ”Det är oetiskt av oss att se honom/henne gå omkring och mörda andra, så vi har bestämt att han måste sitta här inlåst. Det vore oetiskt av oss att inte ge honom mat och frisk luft ibland, så därför tar vi ändå hand om honom/henne”. Vilket förstås för oss vidare till argument om frihet… Tack för kommentaren!

  Och Ida, va bra att vi förstod varandra! Jag tror inte att H&M är den enda skurken, såna här upptäckter är bara toppen av isberg antar jag. Men trots att firmor ”gör vad de kan” för att se till att deras etiska regler följs, så tycker jag att man kunde vara betydligt strängare. Vad har vi för straffmöjligheter att ta till? Hur ska vi kunna vara säkra på att firmorna verkligen inte har kännat till detta? Jag håller med dej, det är skamligt!

 4. Odelberg said

  Pia: Den informationen fick jag i förbigående av min socialpsykiatrilärare. Men då främst att de ökat under 1900-talet och inte just nu så det kan stämma att de helt enkelt slutat att öka.

  Depressioner ökar ju i en fart som är nästan overkligt 650 000 människor går på anti-depressiva idag och det ökar! Man ger ut anti-depressiva till höger och vänster, det finns läkare som delat ut läkemedel som inte ska delas ut ill barn under 18år till 4åringar. Hela verksamheten är i kris i vissa delar av Sverige. Det verkar inte vara någon som riktigt fattar allvaret. Underar hur det ser ut med den saken 2055 :p.

 5. Ida D. said

  NYHET:
  Läste på SVT-s Text Tv att Finland har avbrytit kontakter med H&M-s alla under leverantörer tills dom utreder bättre saken kring barnarbete.

  HEJA FINLAND!!!

  :o)

 6. Pastey said

  En av företrädarna för H&M var i SVTs program Agenda häromdagen och såg ut som ett fån samt ryckte lite på axlarna åt barnarbete. Det var självklart inget som H&M kunde göra något åt när underleverantörer till dem stod för barnarbetet menade han. Dvs H&M som är en av de största klädtillverkarna som självklart alla leverantörer vill sälja till hävdar att man inte har några medel att förändra leverantörernas beteende!? Ja, inslaget slutade som sagt i en uppgiven axelryckning, och ja folk fattar inte bättre än att konstatera att det är inget att göra åt, shoppa vidare som vanligt, vad kan vi som ”individer” göra liksom!?

  Det som liberal media (SVT kan inte heller avvika från den liberala diskursen, det skulle nämligen uppröra etablissemanget) inte kan nämna eller förmodligen ens förstå är att en av kapitalismens grundförutsättningar är möjligheten till exploatering. Utan möjligheten att kunna exploatera människor kan inte kapitalismen finnas. Det är endast tack vare arbetarrörelsens kamp i slutet av 1800 och i början av 1900-talet som vi har det någorlunda drägligt här i Norden i våra blandekonomier och de allra grövsta formerna av exploatering har fått flytta utomlands, och kommer alltid att förflytta sig dit där mänsklig förnedring och exploatering är möjlig för att kortsiktigt tjäna mer pengar.

 7. pia said

  Pastey: Intressant, jag tror att det är precis som du säger. Det är lätt för H&M-mannen att stå där och rycka på axlarna när man vet att firman ändå kommer att kunna sälja och fortsätta tjäna pengar. De säger att det är så himla svårt att kontrollera sina leverantörer men som du säger så är det ju de som betalar så de kan verkligen välja att producera sina kläder rättvist. Det är inte ”rocket science”, det finns faktiskt många firmor som gör det, t.ex. de som sysslar med rättvis handel.

  Och därför kan jag inte annat än hålla med dej. Ganska intressant detdär med att SVT vågar ifrågasätta enskilda aktörer men inte det system de verkar i.

  Det talas just nu om djurskyddsbrott inom köttindustrin på finsk TV, något som har ökat dramatiskt under de senaste åren. Jag ser det som en del av samma sak. När det ändå lönar sig att ta emot böterna och fortsätta på behandla djur illa så har vi ännu ett argument för att det kapitalistiska projektet helt enkelt inte fungerar. Undrar om förnuftet kommer att segra här eller inte?

 8. Pastey said

  SVT, liksom all liberal media, kritiserar bara enskilda fall och påtalar i princip aldrig bakomliggande maktstrukturer och man driver aldrig opinion mot enskilda företag eller strukturer.

  Nu ikväll återigen på SVT dokumentär om hur tobaksindustrin använder barnarbete i fattiga länder. Dessutom används extrem marknadsföring riktad mot barn i s.k. utvecklingsländer, dvs man har åtminstone råd att köpa cigaretter. Såg inte klart dokumentären men oftast slutar analysen vid att konstatera att de är fattiga och därför tvingas barnen arbeta. Länder med enorma naturtillgångar är fattiga, hur är det möjligt!? VARFÖR de är fattiga säger man aldrig.

  Att IMF och världsbankens strukturanpassningsprogram har varit helt förödande och fortsätter att vara helt förödande för de länder som fortfarande är under deras ekonomiska utpressning kommer allt som oftast aldrig in i analysen. Program vars syfte är att tillåta att västs (främst amerikanska) företag ägnar sig åt en hejdlös exploatering och utsugning. Ta bort jordbruksubventioner (men vi i väst kommer alltid att behålla våra jordbruksubventioner) och privatisera allt, inklusive vatten, är kravet. IMF ska även kontrollera lönenivåer för lärare?! Sök på ”The great african scandal”, en dokumentär som visar på denna koppling med Ghana som exempel och och tre produkter. Chokladindustrin (barnarbetare som plockar kakaobönan har aldrig ens smakat choklad), risindustrin (utslagen av subventionerat ris från USA) samt guldindustrin som tvingat jordbrukare att sälja sin mark och flytta till små byar där de blir beroende av de jobb som den nya gruvan ger. För att inte tala om den massiva efterföljande miljöförstöringen från gruvorna. Den visade även att bönderna som producerar under s.k. ”Fair trade” (borde innebära att alla andra varor är unfair trade då?) så blandas deras kakaoböner med de bönder som använder barnarbete när de säljs på världsmarknaden. Så ”fair trade” blir ett slag i luften, konsument makt kan inte komma tillrätta med strukturens utsugning och exploatering. Ja,… jag kan hålla på hur länge som helst…och du vet säkert redan allt det här också så.:P

 9. pia said

  Tack! Nej, allt detdär visste jag verkligen inte! Ska ta en närmare koll på dendär Great African Scandal, kanske det är något jag kan använda i skolan någon dag!

  Ja, om den vanliga handeln var rättvis och följde regler om mänskliga rättigheter skulle vi inte behöva någon fair trade märkning. Lite samma grej med ekologiska ägg jämfört med ”vanliga ägg” (med höns i pyttesmå burar dit dagsljus aldrig når). Ska det vara normalt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: