Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Det som kunde hända, och hände

Posted by Pia på onsdag 7 november 2007

Vilken betydelse har toppresultat i PISA-undersökningen om skolframgång när det kan såhär tragiskt? Sju elever och en rektor har blivit ihjälskjutna av en 18-åring som detaljerat har berättat om vad han skulle göra i förväg på youtube. Jag är för trött för att söka fram siffrorna på nätet nu, så det får bli utan källhänvisningar, åtminstone tills vidare. En bekant håller på med ett slutarbete om ungas mentala problem i Finland och WHO-statistiken hon visade är chockerande. Detta minns jag: bland 15-24 åriga flickor begås flera självmord endast i Kazakstan. Var femte elev i tonåren har medelsvåra depressionssymptom och skulle behöva akut psykhjälp.

Eleverna i Finland trivs sämre i skolan än i något annat land. ”Det är vårt sätt att vara, vi är ett gnälligt folk” försökte någon förklara. Jag tror att det inte är hela sanningen. Skolan har ett enormt uppdrag och det får inte vara att bara kunna Pythagoras och lära sig floder utantill inför prov och betyg. Vi har inte tagit det på tillräckligt stort allvar, utan prestationerna har blivit det enda som räknas. Kanske de just därför finns många som inte är förvånade idag. För en tid sedan läste jag dessutom att finländska barn pratar med sina föräldrar bara några minuter per dag, i genomsnitt.

Det finns en sak till: vem som helst över 15 år kan ansöka om vapenlicens, och bara i USA och Yemen finns det flera vapen per person än i Finland, berättar A-studio idag.

Så vi får lägga om undervisningen imorgon. Och sådär långsiktigt får vi kanske börja lyssna, på riktigt.

Annonser

5 svar to “Det som kunde hända, och hände”

 1. Vladi said

  PIA- usch, vad många självmord bland unga flickor! Att 25% av tonårs eleverna har depressionssymptom och skulle behöva akut psykhjälp är alarmerande! Att eleverna trivs sämre i skolan, rimmar väldigt illa med andra resultat som kommer från Finlad. Den om en all bättre skola! Såg på svt24 igår hur en finländare höll en föreläsning om det, av mig kallad, ”finländska skolmiraklet”.

  Byråkratier är som bekant alltid förblindade av resultat, det vet jag, men att det var så illa ställt med den psykiska hälsan för elever i Finlad, rimmar som sagt väldigt illa med den bilden som ges av Finland och dess utbildningssystem.

  När sådana här händelser sker är det många som står som frågetecken. Media vill direkt visa på att förövaren led av någon slags psykisk sjukdom, att han ”inte var som vi”. Har läst att killen hade aspberger syndrom, stämmer det? Som om den individuella psykiska faktorn skulle ensamt avgöra om en mördare blir till. Varför är inte då alla andra med liknande psykiska problem, mördare?

  Det är alltid lättare att förklara och skylla över dessa händelser i individens och förövarens egna psyke. Svårare och mer komplicerad är att föröska förstå de sociala omständigheterna och strukturer ett samhälle kan ha som möjliggör sådna här tragiska händelser.

 2. Ida D. said

  Pia, först ville jag inför FFF beklaga sorg i ditt land, tragedi och oro.

  Vladde, håller med dig, 100% och det som du säger att man på direkten försöker hitta den psykiska problem som enskild individ har eller hans ”trassiga bakgrund” i minsta fall om personen är psykisk frisk.
  Det är någonting som inte stämmer i själva systemet, där gav man rätt till unga människor för vapenlicens. Finland borde inte följa efter USA-s stil, samhälls struktur och där ligger problemet: Europeer började köpa mycket av den här amerikanska ”vapen-kulturen”.
  Även på mitt vilda Balkan, hade man rätt på vapenlicens som 25 årig, och andra krav ställs fram också: 1. Att man är psykisk frisk; 2. Att man är totalt ren, utan en enda prick i polisregister; 3. Att man har goda argument, motiv o förklarningar för att ha vapen; 4. Varje år måste man gå genom kontroll-processen, allt från noll.
  25 miljoner invånare – många har haft vapen, men det aldrig har hänt någon liknande incident, under 40 år som landet existerade.
  …sen inbörders krig är en annan berättelse.

  Finländare borde höja sin röst och kräva förnyelse av lagstiftning – NU, inte imorgon. Nationen är under chock tillstånd, och händelse kan upprepas genom att ge inspiration till andra ungdomar. Mördaren, eller bättre sagt självmords-mördare, var inspirerad av ungdomarna från USA.
  Frågan är också om hur mycket våra barn får kärleken, omtanke, tid o uppmärksamhet som dom behöver..? Själva modernismen, full av stress, press, krav, frustrerar familjerna för att umgås och våra barn växer upp bredvid TV, dataspel, i skolbänken eller på dagis medan är vi i jakten efter pengar, kariärr och framgångar.

  Nämligen – mer tid för familjen och hårda krav på vapenlisens.
  Tycker jag i alla fall.

 3. pia said

  Hej Vladi och Ida!

  Det har som ni säkert kan ana varit många diskussioner och frågor i skolorna idag.

  Jag ser också att det i media har snurrat olika ”förklaringar” på varför 18-åringen gjorde som han gjorde. I Finland är det ingen som säger att han har Aspergers. Det tror jag inte alls stämmer, några av hans gamla kompisar intervjuades i TV och de sa att han bara ”blev konstig denna höst”. Så jag håller med er, båda: man kommer ingen vart i att söka svar hos denna unga man, man måste se till systemet. Jag tycker inte heller att man ska stirra sig blind på huruvida han var nazist, anarkist eller nihilist – allt han har skrivit tyder mest på att han var FÖRVIRRAD.

  Ungas psykvård har länge varit underfinansierad. Som jag har berättat pågår en strid om sjukvårdarnas löner i Finland. Regeringen vägrar ge de 150 miljoner € som det handlar om, eftersom de har bestämt att det ska gå till att avkorta statsskulden. Klart att man måste betala sina skulder men just nu är detta ett AKUT problem, många sjukvårdare jobbar just med dessa barn och unga.

 4. Maja said

  Jag tror att vi söker förgäves om vi vill ha en ”förklaring” till varför Pekka Auvinen gjorde som han gjorde. I den mening som jag förstår ordet förklaring så kan nog ingen förklara hur någon tänker för att vilja göra det han gjorde. Han måste ha haft ett outsägligt hat inom sig. Sedan kan man fråga sig om han skulle ha valt just en skola och just att skjuta omkring sig där om inte andra hade gjort det före honom. Vad spelar medier för roll i detta? Vad spelar det för roll att han spelade ett mycket våldsamt datorspel med liknande innehåll just innan han begav sig till skolan? Vi vet inte heller så mycket om hur SSRI-preparat inverkar på unga, men de ges ändå ganska lättvindigt till dem.

  Det avgörande är väl för övrigt inte hur många vapen det finns per person i ett land, utan vad man gör med vapnen. Hur ser statistiken ut för risken att bli skjuten i USA, Yemen, Finland och resten av världen? Jag tycker inte att det är så ofta man hör om att folk blir skjutna här, för åtminstone traditionellt har väl knivdåd varit mer förankrade i den finska kulturen. Jag säger inte att det inte finns skäl att vara kritisk till den nuvarande lagstiftningen om vapenlicens, bara att jag inte riktigt tror på heller det förenklade försöket till förklaring. Auvinen var förvirrad, där håller jag med Pia. Han försökte tända på skolan. Hade han lyckats med det hade han antagligen dödat betydligt fler än nu. Den som vill döda kommer att kunna göra det, oberoende om vi lagstiftar bort alla möjligheter till vapen.

  Hur man än ser på det, en tragedi är det.

 5. Ida D. said

  Nu läste jag på Text TV att Finland vill skärpa lagen gällande vapenlicens! BRA! Finländare i action! :o) Det gillar jag att se: effektiva o snabba åtgärder …och mitt i prick!
  Där ligger problemet.

  mvh / Ida D.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: