Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Finland under början av 2000-talet

Posted by Pia på måndag 5 november 2007

Det finns många bra saker med att bo i Finland. Kanske jag tar upp dem någon dag. Idag har jag å andra sidan tre orsaker att klaga.

1. Finlands regering. Samlingspartiet gick i våras i sin valkampanj ut och kallade sig ”partiet som har öron”. Man fick t.ex. på deras hemsida föreslå vilka saker man ville ändra på i samhället. Ett tema som verkligen stod ut bland dem som tyckte till där var att vårdarnas löner borde höjas. Detta var också något som partiet gick till val på. Men nu, när det verkligen skulle gälla, påstår ministrarna att de inte kan gå och blanda sig i löneförhandlingarna. Vårdarna hotar med massuppsägningar och kvällstidningarna skriver om alla sjuka barn som måste flyttas till Sverige i så fall. Två av tre finländare tycker att vårdarna har rätt i sina krav. Evagrios på Motkulturfonden har skrivit tankeväckande om detta, jag ska inte ge mej in i det desto mera. Men jag läste en arg SMS-insändare i gratistidningen på vägen till jobbet en morgon där någon undrade vad det är för poäng med ett parti som har öron om det inte har hjärta.

2. Finländarna super ihjäl sig, nu bokstavligen.

3. Statsministerns far Tatu Vanhanen, professor emeritus i statskunskap, har 2002 skrivit en omstridd bok där han påstår att asiater och europeer är intelligentare än afrikaner. Han kallar sig inte rasist utan menar att detta är ett ”naturfenomen”. Jag hade nästan förträngt detta men av någon outgrundlig anledning satt man i nyhetsprogrammet Aamu-TV imorse och diskuterade boken. Inte särskilt kritiskt heller. Ingen ber idag statsministern förklara sin åsikt om detta. Det är så himla insnöat att jag inte kan tro att det är sant.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: