Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Jag, en smygfilmare.

Posted by Pia på fredag 26 oktober 2007

Tänk att under början av 2000-talet kunde man sitta i Finlands riksdag efter att ha sagt att det finns två sorters utlänningar: ”Asiaterna som kom från Vietnam som jobbar bra. Annat är det med somalier, som hänger på järnvägsstationen… … tar droger och inte ens planerar att lära sig språket eller skaffa jobb”. Detta sa riksdagsledamoten i mars i år, jag råkade få det på film, kontaktade medier och lade upp den suddiga filmen på nätet (på finska). Först var jag anonym, men så började rykten spridas om att den stackars mannen hade råkat ut på en fälla, och så fick jag förklara att det inte var så. Det blev intervjuer för tre tidningar, lite TV och diskussioner. Parlamentarikern heter Petri Salo och hör till Samlingspartiet, en motsvarighet till moderaterna i Sverige (de kallar sig också ibland arbetarparti).

Det som förvånade mej mest med hela grejen var inte att jag på chatspalter uppmanades att ”själv gifta mej med en somalier om jag gillar dem så mycket”, att Salo försvarade sig med att fråga ”Är fakta rasism?” eller att jag fick mitt livs första hatpostkort, skrivet av en anonym arg nationalistiskt sinnad åldring, utan att Samlingspartiet och andra inte tog avstånd från Salo, som inte en enda gång ångrade vad han hade sagt. Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen upprepade då i intervjuer att partiet är ett ”tolerant parti”, men likaväl fick Salo stå kvar. Naturligtvis för att det finns röster att vinna på att vara rasist. Och Petri Salo lyckades komma in i riksdagen igen två veckor senare. Idag är han aktuell i media för att han (som är polis) är fälld för att utan grund ha påstått att en annan politiker använde droger.

Detta kan kanske lite förklara hur annorlunda saker är i Finland än t.ex. i Sverige när det gäller debatten om rasism. Jag har svårt att tro man hade tagit så lätt på detta i andra länder. Undrar åt vilket håll vi går? Ofta tycker jag det lönar sig att vara positiv. Även om gubben kom in i riksdagen och får fortsätta att stifta lagar han gillar (och hans parti sitter i regeringen), så kanske detta öppnade ögonen för någon. Två specialister på medborgarjournalistik vid Tammerfors universitet har skrivit och föreläst internationellt med detta som case, och resultatet blir en artikel i en bok. Många har börjat fundera och diskuterat runt matbord och i kafferum. Men ändå känns det ibland som att det är en LÅNG väg att gå.

5 svar to “Jag, en smygfilmare.”

 1. Vladi said

  ”smygfilmning” är en metod som tyvärr måste användas för att ibland få fram åsikter som annars aldrig skulle komma fram. Politiker är väl medvetna om sitt ”offentliga” ansikte.

  Nu var det ju inte det som hände i ditt fall, Pia. Du smygfilmade inte, men jag minns i Sverige hur Josefsons program sänkte högern i Sverige för en tid sedan. Då han lyckades genom sin dolda kamera visa hur moderata politiker och partier främst till höger hade sådana liknande åsikter som du berättar om. Minns att det var någon moderat som sade att chilenare var ”sådana som Pinochet inte hann med”.

  I Sverige kom debatten först att fokusera på vad dessa politiker sade men flyttade snabbt fokus till att handla om ifall det var etiskt och moraliskr korrekt att använda sig av smygfilmning.

 2. funderar said

  Hej Vladi!
  Ja, han själv försvarade sig med att säga att det var fråga om en privat diskussion, men den föregick på ett valmöte. Men nä, någon dolda kameran-taktik var det inte fråga om. Ändå var det en och annan som uttryckte sig som att: Får man inte vara ifred någonstans längre? Så skrev t.ex. den arga åldringen på kortet, men en som utbildar lärare i historia och samhällslära reagerade lite likadant: ”Jasså, nu får man börja se upp med vad man säger när hon är i närheten, höhö”.

  Det är DEN attityden jag inte förstår mej på. Som om alla egentligen gick omkring och tänkte rasistiskt men förstod att dölja det i rätt sammanhang… Som om det fanns ett silent agreement om att vi håller tyst om våra åsikter, men ”alla vet ju ändå hur det är i verkligheten”. Riktigt skrämmande, om man frågar mej.

  Så kan jag tycka att det är så himla vidrigt att riksdagsmannen tror att han förklarar sig med att säga att det är ”fakta”, det som andra kallar rasism…

 3. Påminner lite om janne josefssons valstugereportage- där blev det ju ett jävla liv och folk uteslöts ur sina partier till höger och vänster. håll oss uppdaterade om utvecklingen i finland.

 4. piecesofthis said

  ”Som om alla egentligen gick omkring och tänkte rasistiskt men förstod att dölja det i rätt sammanhang… Som om det fanns ett silent agreement om att vi håller tyst om våra åsikter, men “alla vet ju ändå hur det är i verkligheten”. Riktigt skrämmande, om man frågar mej.”

  Håller helt med dig. Om folk tänker så här är det skrämmande.
  Det du gjorde var hur som helst väldigt bra.

 5. pia said

  Tack för det, Piecesofthis! Ibland undrar man ju, om rasisterna bara fick en hjälte, särskilt om man läser kommentarerna på videon. Men jag försöker se på det positivt – att det överhuvudtaget debatterades.

  Och Björn: det var just det som var skillnaden tyckte jag – i Sverige dömde alla ut dendär moderaten, även om han ju verkligen föll i en fälla, i Finland var det ingen som uteslöts ur något parti. Tack för förtroendet förresten, jag ska skriva lite mera om Finland nu och då. Om du är intresserad kan jag gärna rekommendera http://motkulturfonden.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: