Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Tanten i båset

Posted by Pia på onsdag 24 oktober 2007

Såhär tror Pamela att hon kommer att säga år 2055: Tänk att för 50 år sedan, år 2005, köpte man pappersbiljett på tågstationen. Man skulle nästan kunna fortsätta på temat lite. Tänk att år 2005 fanns det människor som gick omkring och sålde biljetter på tågen, tog betalt i kassan och körde metro.

I St Petersburg finns det ännu bussar där en går omkring och sålde biljetter. Det kan bli ganska fullt i bussen i rusningstid, så jag avundas inte jobbet, att tränga sig mellan folks armhålor och leta fram växel. Att åka metro i stan är en estetisk upplevelse, stationerna är jättevackra pelargångar utsmyckade med lampor med utsirade hammare och skäror. Hursomhelst så satt det en tant i ett litet bås alldeles vid slutet av rulltrappan. Jag kommenterade att vi i Finland inte har ett sådant jobb. ”Vad gör hon egentligen”, undrade jag. Vår guide/tolk/volontärjobbare upplyste mej om att hon övervakar att det ingen faller eller gör sig illa i rulltrappan. ”Ett ganska tråkigt jobb”, mumlade jag. ”Ja, men de brukar ofta sova” blev svaret.

Ändå tycker jag att det verkar ganska mysigt och samhällsnyttigt att ha lite tanter i bås här och där. Hellre än Securitasvakter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: