Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Rapport från St Petersburg

Posted by Pia på måndag 22 oktober 2007

Även om St Petersburg ligger på bara några timmars tågavstånd från Helsingfors har långt ifrån alla finländare besökt staden, som har en befolkning på fem miljoner. Jag fick tillfälle att träffa några av petersburgborna i helgen. En av dem är Pavel, jurist och nybliven pappa. Han volontärjobbar på en organisation med två hem för gatubarn och gör ett fantastiskt jobb, han lyssnar på barnen, låter dem ta sin tid, och uppmuntrar dem ständigt. Vi drog en serietecknarverkstad med några av barnen och besökte ett barnsjukhus för övergivna och omhändertagna barn.

tecknare ivriga tecknare miljonären ”en miljonär”

Intrycken är så många att det är svårt att fånga dem i ett enda inlägg. Barnen hamnar oftast på gatan för att deras föräldrar missbrukar och/eller misshandlar. De sover i vindsutrymmen och källare. Det blir rätt så kallt i Ryssland, så barnen kan vara lätta att locka in i lägenheter – t.ex. sådana där barnporr spelas in. Det förekommer också att barnen blir inlåsta och sålda som sexslavar, både till ryska män och turister. När man vet det blir det svårt att gå förbi ställen som dethär utan att må illa.

crazy-girls.jpg

Och en sak till: detdär jag skrev om patriotismen i Ryssland – allt är inte så ensidigt. I detta gatukonstverk slängs den ryska örnen i papperskorgen. Samtidigt säger populisten på affischen: Ljug inte, var inte rädd! Det är Vladimir Zjirinovskij, känd för att sådär geostrategiskt ha som plan att en vacker dag tvätta sina skor i Indiska Oceanen. Kolla på minen! (klicka på bilderna så blir de större)

nejtack.jpg                                             zjiri.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: