Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Är krig naturliga?

Posted by Pia på torsdag 11 oktober 2007

”Tänk att för 50 år sedan, år 2005, förde man krig för olja.” Så tror Öjvind att vi kommer att säga när det är år 2055. Tycka vad man tycka vill om USA:s invasion i Irak, men inte har man gjort det för att befria irakierna. I så fall kunde man kanske ha tänkt på att göra det lite tidigare, t.ex. då Saddam höll på att gasa ihjäl Iraks kurder, men då var han USA:s goda kompis.

Fredsarbetare får nog en och annan gång höra att de är lite väl naiva. Ända sedan Thomas Hobbes berömda ord om allas krig mot alla och om ett människoliv som är ”ensamt, fattigt, smutsigt, djuriskt och kort”, har det blivit något av en sanning att krig är naturligt för människan. Och titta på historien. Så långt bakåt vi kan läsa har krig förekommit. Men här kommer Lasse Berg med intressanta poänger i sin artikel Människan och kriget (tidningen Ordfront 10-11/07). Han menar att det finns bevis för att människan under 99,5% av sin historia har varit fredlig. Fram till för 10 000 år sedan gick människor omkring i små grupper på 20-40 individer och samlade mat. Vid möten med en annan grupp lönade det sig inte för någondera parten att börja kriga. En sönderslagen knäskål innebar en enorm börda för hela gruppen. Kort sagt: nackdelarna med kriget övervägde, så man tog till diplomatiska lösningar i stället. Ofta fanns inte ens begrepp som krig i språket. När människan blev bosatt och skapade större samhällen och hierarkier började krigen. Antagligen för att de som fattade beslut om krig inte behövde lida av nackdelarna. Så är det väl idag, se på hur soldater rekryteras i USA idag, man rör sig i skolor och köpcentrum i fattiga stadsdelar. Beslutsfattare behöver inte skicka sina egna barn i krig. Berg avslutar sin artikel såhär:

”Den enda slutsats vi egentligen kan dra är att de som hävdar att människan, eller mannen, av naturen är krigisk har fel. Och förmodligen är ute i något ärende”

P.S. Jag åker på en miniexpedition till St Petersburg om en vecka. Två riktigt duktiga konstnärer och jag ska dra serietecknarkurs för gatubarn. Vi ska också besöka ett barnsjukhus och ett hem för gravida kvinnor och nyblivna mammor från gatan. Om du bor i Helsingfors och vill bidra med t.ex. skor, ett par vantar, babygrejor, leksaker eller något annat smått att föra med, hör av dej! pia_post(at)hotmail.com

2 svar to “Är krig naturliga?”

  1. Ida D. said

    Kul att du går på en spännande resa! Kan du ryska? :o)
    Jag tror att du återkommer med massor av intressanta bilder, berättelse och inspirationen för nya artiklar! Lycka till!
    Forum For Frihet

  2. funderar said

    Hej! Ja, det ska bli riktigt intressant. Jag kan kanske fem fraser på ryska, så tyvärr blir det lite knaggligt med kommunicerandet… Känner en som jobbar där, och han får lov att tolka… Lite konstigt är det att inte alls kunna sitt grannlands språk! Men du ska nog få läsa om hur det gick!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: