Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Därför demokrati

Posted by Pia på söndag 7 oktober 2007

Dudu kommer från Gambia och tror att han år 2055 kommer att se tillbaka på början av 2000-talet som en tid då människor hade vissa medborgerliga rättigheter och tog dem för givna. En sådan rätt är nog demokrati. Jag såg precis filmen Rösta på mig, den första delen av storsatsningen Why Democracy. Som lärare i samhälleliga ämnen blir jag salig av projektet. Det fanns en massa att diskutera i den första filmen. Främst kanske hur långt föräldrar kan gå i sin kamp för att förverkliga sig själva genom sina barn, men också de många problemen som dök upp i omröstningen, och hur de gick till väga för att lösa dem. Bland de 300 miljoner människor som förväntas se serien hoppas jag att det finns många lärare som diskuterar serien med sina elever.

Varför? Jo, för att demokrati inte är något man skaffar en gång och sedan har för evigt. Man måste lära sig att vara demokratisk, genom att diskutera, debattera, ha goda förebilder. Detta syntes inte minst i det kinesiska klassrummet. Också för att ännu en gång påminna oss om att människor är människor överallt. Det är inte så att de som bor i Gaza är terrorister, eller så att iranier är galna och opålitliga, trots att det är meningen att vi ska tycka det, om man lyssnar på mainstream media. Och därför att demokratin mera och mera får ge vika för ekonomiska och ”säkerhets-” intressen. Det ska bli ett sant nöje att följa med de nio följande dagarnas filmer.

Vem skulle du rösta på som världens president? Eller tror du, som George Monbiot, på ett världsparlament?

Annonser

4 svar to “Därför demokrati”

 1. Evagrios said

  En världspresident skulle väl nästan per definition vara korrupt. Möjligen skulle man kunna tänka sig en helt ceremoniell sådan, men knappast skulle det vara speciellt användbart med en sådan heller.

  Monbiots världsparlament är en bra idé, även om den likt allt Monbiot skriver är närmast omöjlig att implementera. Fast det finns de som försöker: Kolla http://www.tgde.org.

 2. funderar said

  Tack för det Evagrios!

  Ja, en ceremoniell världspresident har vi knappast mera nytta av än en ny goodwill-ambassadör, en ny Bono eller liknande.

  Jag är själv lite fascinerad av idéer som är närmast omöjliga att implementera. För det HAR ju hänt saker i världen. Attityden till slaveriet ändrade över hela världen på cirka 10 år, och det var på 1800-talet innan några som helst moderna kommunikationsmedel. (Jag är plågsamt medveten om att slaveriet ingalunda har upphört, den slutade bara vara rumsren, men det är en annan diskussion). Om jag inte missminner mej skriver Monbiot i Samtyckets tidsålder om införandet av allmän och lika rösträtt som just en sådan närmast omöjlig idé, eftersom den innebar att de som hade makten frivilligt måste överge den.

 3. Stirner said

  Demokrati är ett gummibegrepp som kan betyda allt från massans majoritetsdiktatur till individuella friheter och rättigheter. Vad menar man egentligen när man säger ”demokrati?

  Angående Monbiot så kan det noteras att han har inspirerat ordet ”moonbat” (”totalt bindgalen person”) 😉

 4. Evagrios said

  Jo, högermänniskor tar ofta till ad hominen argument när inget annat hjälper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: