Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Rysk patriotism

Posted by Pia på fredag 5 oktober 2007

När jag har frågat hur olika människor tror att vi kommer att tala om denna tid när det är 2055, finns det en och annan som har lyft upp fenomen som upprör dem (läs alla svar här!). En av dem är Denis. Han forskar och undervisar i sociologi på ett universitet i en sibirisk stad. Han tror att vi år 2055 kommer att säga: ”Tänk att för 50 år sedan, år 2005, hade skinheads i Ryssland ihjäl barn med centralasiatiskt ursprung”. För sådant händer, också idag. Jag kan inte många ord ryska, men jag vet att ”patriot” är ett ganska välanvänt ett.

YLE berättar idag om en ny handbok till alla ryska historielärare. De ska påminnas om att Stalin var tvungen att göra vad han gjorde, och att Putin är en sann demokrat. På tv-nyheterna hade en lärare som vägrade följa reglerna och några av hennes elever intervjuats. T.o.m. eleven som såg ”snällast” ut, i hennes klass, beskrev sig som en patriot.

Och det är precis det som är idén. Putin har uppmanat landets historielärare att göra eleverna mera patriotiska. I Finland har lärarna inte fått någon handbok, men också här går vuxna och barn omkring med Finlands lejon på mössor och tröjor, tatuerade eller hängande kring halsen. Många tänker nog inte på vad de gör. Men det är fråga om samma tendens som gör att människor med centralasiatiskt och afrikanskt påbrå får akta sig jävligt noga på bakgatorna i Moskva och St Petersburg.

(pingförsök)

Annonser

3 svar to “Rysk patriotism”

 1. Ida D. said

  Många blandar ihop patriotism med nazism, vilket är ttecken på brist av allmänbildning, kunskap o utbildning.
  Jag är patriotisk, t.ex. jag älskar mitt tidigare och nuvarande land. Jag känner mig mest som en riktig europier men det betyder inte att kärleken jag har ska förvandlas till hat mot andra människor. Där ligger gränsen mellan den positiva o friska patriotismen och rasismen.
  Patriotism är en vacker känsla som destruktiva människor kopplar med rasism, så blir man lite skeptisk mot alla som är patriotiska. Ryssland går in i en ny etap, och är ett land i en historisk process, med steg mot demokrati, och en del människor har fortfarande rädsla att skilja sig från socialism eller kommunism, som allatid har varit Rysslands varumärke.
  Det skapade på något sätt panik som att man kommer att förlora sin identitet genom att gå in, i någonting annat och nytt.
  Just denna perioden blir ofta så känslig att en del känslor deformerats, liksom det att man började förlora gränsen mellan patriotism o rasism.

 2. pia said

  Ida!

  Jag förstår, det finns en sund känsla för hembygd. Dendär känslan man får av att komma hem. Jag tycker att det är det vackraste som finns när spansktalande talar om ”mi tierra”. Allt som är samhörighetskänsla med ett område är definitivt inte av ondo.

  Men var går gränsen mellan begrepp som hembygdskänsla, patriotism, nationalism, rasism? Naturligtvis har du rätt i detdär, det är inget som gör att någon som älskar sitt land skulle vara hatisk mot andra människor. Men vad ska man göra när vissa gör det?

 3. Ida D. said

  Ja, en del människor ser bekräftelse i detta: Genom att hata någon annan tror man att man på så sätt bekräftar kärlek mot sitt eget land.
  Gränser..?
  Gränser finns inom oss själva. Alltid.
  Förvandlar man kärleken till hat, då blir man destruktiv o extrem.
  På skolor, svenska barn t.ex. borde lära sig att människor som lever länge i Sverige, som jobbar här, har sin familj, barn, kan också älska det här landet trots att dom inte är födda i Sverige.
  Och just detta är det svårt för många svenskar att förstå..(!)
  Jag har svårt att förklara om att jag efter 6 månader i N.Y. saknade Sverige JÄTTE MYCKET! Efter ett par veckor i tidigare hemland, länktar jag ”hem”…till Sverige.
  Ja, det borde man förklara till ungdomarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: