Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Dödsfällan Medelhavet, igen

Posted by Pia på måndag 10 september 2007

År 2055 kommer jag att säga: Kan inte fatta att för 50 år sedan kunde man bli straffad för att ha räddat livet på folk. Snacka om att människor har olika värde. Undrar vilken behandling fiskarna hade fått om de hade plockat upp blonda turister i stället. Nä, för att hålla er på säkra sidan gott folk, gör som fiskarna från Malta, plocka inte upp någon döende människa om du inte är säker på att han/hon är legal. I Finland har denna nyhet (naturligtvis) inte nått någon tröskel.

Börjar bli ganska arg och trött på att läsa om dessa historier.

Annonser

8 svar to “Dödsfällan Medelhavet, igen”

 1. funderar said

  PS. ny template, tadaa! Jag är faktiskt inte så väldigt nöjd men var ännu mindre nöjd med den förra. Ha en bra dag alla.

 2. Maja said

  Jag tycker det ser riktigt bra ut!

 3. pia said

  Tack! Märker tyvärr att den ser eländig ut i explorer. Men hoppas att ingen behöver använda den bläddraren…

 4. Vladi said

  Hej!
  tar mig friheten att kommentera i din blogg. Tycker att din blogg är intressant. Det du skriver om är skamligt. Många gånger har jag sett hur illegala invandrare som de kallas kommer i utslitna båtar även till de spanska kusterna. Spanska nyhetsmedia använder ett ord på spanska ”Repatriar”= ungefär att Åter sända dessa till fosterlandet. De skriver inte att de blir ”skickade” hem, eller kastade hem eller hur man nu skulle kunna beskriva det. Istället använder man ett på spanska ganska positivt laddad ord, nästan poetisk. Helt otroligt att de riskerar fängelse för att ha räddat livet på dem.

 5. funderar said

  Hej Vladi!

  Ja, verkligen!! ”Repatriar” låter i mina öron som något hedersvärt, vilket det inte är. Jag har fått för mej att dom som jobbar med att utvisa folk kan göra det utan dåligt samvete genom att kalla dem för illegala. Liksom att de har ju begått ett brott då de kom olagligt. Men hur lever man med detdär samvetet i praktiken? Människor som har blivit utvisade har haft rakblad gömda i fickan och på flygfältet, när de har fattat att det inte finns någon återvändo, skurit upp sina handleder…

  Problemet är väl att ingen tar ansvar för människornas öden när de ”son repatriados”. Tänk, sådär helt hypotetiskt, om den ansvarige myndighetspersonen blev åtalad för mord ifall den han/hon utvisade blev dödad…

  Och tack för att du kommenterade och för att du läser min blogg!
  Pia

 6. Vladi said

  Hej Igen!
  Ja det är absolut så att ord kan laddas med en negativ konnotation eller en positiv sådan. Att använda ordet illegal medför förmodligen att personerna som är inblandade i processen att ”skicka” hem dem, uppfattar sin gärning som något positivt, eftersom de ”skickar hem” en ILLEGAL person. Först och främst illegal, sedan person.

  Det är sorgligt hur deras situation ser ut som illegala invandrare. I USA, på gränsen mot Mexico utspelas också sådana här scener och där vill man och har börjat bygga en mur på gränsen mellan länderna. Din hypotetiska fråga är välgrundad och skulle i min mening med all rätt kunna ställas, speciellt mot de som är inblandade i den här processen.De har så att säga, pånågot sätt, en människa öde i sina händer.

 7. funderar said

  Vladi, det slog mej att man också på finska använder ett ord, ”kotouttaa” för att skicka hem folk, och det ordet låter minst sagt lika positivt som ”repatriar”. Koti betyder hem, och ordet blir liksom att förena någon med sitt hem… Låter det inte härligt.

 8. Vladi said

  Ja du! du ser det är fler språk i världen som kan användas på liknande sätt för att erhålla samma resultat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: