Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Provkör this

Posted by Pia på onsdag 5 september 2007

Finländare snattar mest i Västeuropa, och upp emot en fjärdedel av allt snattande görs av den egna personalen. Någon föreslår försiktigt att det kan ha att göra med att det finns så många som jobbar korttidsjobb här. Hmmm. Jo, det sambandet kan jag se. Hade en gång ett sommarjobb med en usel lön, äcklig chef där jag måste ha en silkesskjorta. När jag sa upp mej (efter fem plågsamma dagar) skulle jag säkert ha stulit vad som helst, men där fanns inget jag ville ha.

Tror kanske att vi år 2055 kommer att säga: ”Tänk att för 50 år sedan, år 2005, fanns det något som kallades fast jobb och då planerade människor ekonomiskt långsiktigt”. Tom Kaisla, vd på arbetskraftsuthyrningsfirman Eilakaisla, ser inget fel i dethär. I Helsingfors citeras han på stora plakat. Han säger bl.a. att hans arbeten är ”lysande sätt för arbetstagare att provköra arbetsgivaren”. Som om flexicuritysamhället var en bra grej för den unga (kvinnan) som jobbar på tremånaderskontrakt utan säkerhet, år ut och år in. Hon kan surfa runt lite på arbetsplatser och välja och vraka liksom. Det är alltså DET hon gör, den korttidsanställda kvinnan, provkör arbetsgivare. Så ni vet.

Annonser

3 svar to “Provkör this”

 1. funderar said

  beklagar, länken till nyheten tycks inte fungera. pia

 2. Ida D. said

  Idag läste jag i ”metro” att en tjej fick råd av sin chef att använda kondom och att undvika vara grevid! Det var alltså arbetsgivarens krav för anställda! Mamma mia!
  Nämligen, glöm bort privatliv, egen vilja, behov, känslor, mänsklig natur – ”äta, jobba, sova dö” !
  Man förvandlar människa till en maskin i syftet att ekonomi, systemet och arbetsmarknaden rullar sig i sin ordning och funktion.
  Enda livets uppgift – jobb. Ingenting annat. Människor identifieras genom jobbet, alltså, yrke och jobbet talar om vem du är och vilken värde du har. Jobbet är plattformen för social liv också: Man träffas och umgås mest med arbets kollegor. Undersökningen har visat att otroghet sker mest på arbetsplatser eller genom arbete. Det blir länk att hitta pojkvän eller sambo genom jobbet.
  Det som hörde jag mest av svenskarna är
  ”Vi passar bra ihop. Vi har samma intresse. Jag är läkare och han är sjuksköterska.”
  Jobbet har blivit alfa & omega för människor som lever i modernismen. Jag talade i mina tidigare artiklar om kontrasten mellan syd & norr / väst Europa:
  I väst / norr Europa man lever för att jobba,
  men sydländningar jobbar för att leva.
  Fast även i syd Europa började man att se och känna den typiska modernistiska tempo mer och mer.

 3. funderar said

  Tack för den kommentaren!

  Tänk att detta inlägg som var ganska olikt det förra också kunde kopplas till detdär med ÄtaJobbaSovaDö. Men verkligen alltså. Detdär med att folk är otrogna på jobbet blir till en kommersiell sak i Finland känns det som. Julfesterna säljs som allt möjligt annat. Några veckor innan det är säsong börjar kvällstidningarna berätta hur många procent som är otrogna på julfesten, och så börjar råden, typ Såhär gör du för att ha sex med din jobbarkompis.

  I Vietnam hade man barnen omkring sig på jobbet, de satt där i ett hörn och såg uttråkade ut eller lekte med andra barn, men det fanns något harmoniskt över det i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: