Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Osamyia Aikpitanhi

Posted by Pia på onsdag 22 augusti 2007

Låter namnet bekant? Inte? Han får idag 837 träffar på google, mannen som dog i ett flyg på väg till Lagos i juni i år. Han blev ”eskorterad” till Nigeria av spansk polis efter att ha kommit till EU som ”illegal”. Hur han dog är lite oklart och ska nu utredas. Osamyias anhöriga menar att de spanska poliserna slog och sparkade ihjäl honom, medan poliserna själva hävdar att han så kraftigt motsatte sig utvisningen att de knöt munkavle på honom. Dödsorsaken enligt obduktionen var kvävning, antagligen av tejpen som satt runt Osamiya Aikpitanhis mun. Saken ska nu undersökas.

Här passar det bättre än bra att citera Dudu från Gambia. Som svar på hur vi kommer att tala om början av 2000-talet år 2055, sa han: ”Tänk att för 50 år sedan, år 2005, hade människor vissa medborgerliga rättigheter och tog dem för givna”. Ida är inne på lite samma sak i kommentarerna till förra inlägget.

Det finns ett oändligt antal saker att protestera emot och engagera sig i idag. Klimatuppvärmning, samhällsklyftor och marginalisering, jakt på nätpirater, rädda regnskogar och urskogar, ändra på könsmaktordningen, få bort rasism, rättvis handel, solidaritet, bättre stöd för kulturen, fackliga kamper, bekämpa USA-imperialism med blint Israelstöd, tobinskatt, simplifying, kampen för oberoende medier och för fria offentliga rum. Jag är med! Jag tycker inte att vi ska behöva prioritera en kamp framför en annan egentligen. Ändå tycker jag att det som hände Osamiya och fortsätter hända, dag för dag, i vårt demokratiska Europa, är det allra mest skrämmande.

Annonser

13 svar to “Osamyia Aikpitanhi”

 1. kia said

  tänk att finland har så strikta lagar vad gäller afrikaner som kommer till vårt land att unga nigerianer inte helst skall vara under 35 då de söker visum med risk för att den där giftasdugliga ålderskvoten (typ 25-34 år) på nigerianerna redan kan vara fylld och att det blir ett blankt nej av våra myndigheter. jag blir så arg på vårt löjliga bestämande av vem som får besöka de tusen sjöars ljuva vikar. fast sen läser jag om fall som Osamiya och så tänker jag att det är ändå allt bra mer skrämmande vad myndigheterna gör för att inte ha för många av ”dem” här.

 2. Scott said

  Hej,

  Jag haaller med att man inte borde behoeva prioritera en kamp framfoer en annan. Men tyvaerr, samma oraettvisa kan upplevs som mycket mer oraettvist i ett land aen det goer naer den foerkommer i ett annat land. Och vi helt enkelt interessera oss mer i vissa laenders oraettvisor aen vi goer i andra laenders. Det vi upplevar som mer retande aer det vi reagera starkaste emot. Fraagan aer varfoer vi upplever visa oraettvisor som mer retande aen andra.

  Nja, jag aer inte alls saekert paa att genomsnitliga europeer aer saa vaerst mycket mera allmaenbildade om vaerlden aen genomsnitliga amerikaner. Jag tror att det beror mycket paa vad det aer fraaga om. Jo, jag vet att svenskar retar sig paa att maanga amerikaner vaexlar ihop Sverige och Schweiz, men det aer klart att amerikaner inte kan lika mycket paa Europa som europeer. Men fraaga t.ex. ett hundra svenskar och ett hundra amerikaner om allt vad det aer som skiljer Macao och Taiwan aat. Tror du inte att siffrorna skulle bli ganska jaemna daa? Fraaga hur maanga kan fler aen ett spraak, eller har klasskamrater eller abetskamrater fraan andra laender, och daa tror jag att maanga fler amerikaner kan svara ja.

  Aer europeer mer rasistiska? Jaette svaart fraaga. Beror mycket paa hur man definera rasism. Jag vet att maanga svenskar foerbli positivt instaelld till invandring, men det betyder ju inte att man skulle upleva det som positivt naer en invandrar-familj flyttar in i laegenheten breddvid. Heter man Jocke finns det maanga fler job aen om man heter Ahmed eller naagot annat oeppenbart o-svenskt. Aer det rasism?

  Visst foerekommer det en del oraettvisor ibland mot folk som tar sig in i USA paa illegala saett, précis som i maanga andra laender, tyvaerr. Men ”en massa” aer nog ganska oeverdrivit. Europeer (och spanjorer allra mest) boer vara mycket tacksamt att det finns ett hav mellan Europa och Afrika, och att det inte aer bara promenera in i Europa paa natten. Okontrollerat invandring skulle skapa stora problem i vilket land som helst, inte bara USA.

  Faar araber utstaa foerfoeljelse? Vilka araber menar du? Det blir alltid fel med saadana grova generaliseringar, och det aer alltfoer laett att generalisera om ett samhalle man inte sjaelv upplevt. Morsans tandlaekare aer arab. Min professor i politisk vetenskap aer arab. Och detta i Texas.

  –Scott

  >>>>>>>>>

  Hej USAbloggen! Jag har en liten teori som jag undrar om du kan hjälpa mej att falsifiera eller bekräfta:

  Europeer må vara mera allmänbildade om världen än USA-borna, men europeerna är mera rasistiska. En pakistanier som flyttat till USA som barn blir ganska snart en ”American” medan en som flyttat till Europa ständigt fortsätter att vara ”Paki”.

  Det pågår en massa kränkningar mot mänskliga rättigheter vid Mexicos gräns, och latinos lever i sämre förhållanden. För att inte tala om att araber får utstå förtryck och förföljelse. Men skulle människorna i USA reagera lika tyst (inte alls) åt fallet Osamyia Aikpitanhi? (har bloggat om det, här https://funderar.wordpress.com/2007/08/22/osamyia-aikpitanhi/ )

 3. Ida D. said

  :o)
  Pia!
  Tänk … 2055 … våra barnbarns barn sitter på skola och läser historia om oss.

  ”Ja, min mormors mor Pia har skrivit mycket om sin tid på så kallade blogg, som var modern under den här tiden.
  Under hennes tid, den primitiva åsikten som kallas ”rasism” har existerat överallt! Människor hatade varandra pga hudfärg, ögon färg, etc. Dom misslyckades att se människa genom kunskaper, talanger, förmågor, trots att dom ständigt har TALAT om detta (!)
  Problemet är att deras tankar var styrda av olika politiska åsikter, media, eller någon religion.
  Dom kunde aldrig vara fria och tänka för sig själva utanför ramar. Dom var så hjärntvättade att dom trodde om att dom levde med ”fri tanke” och dom kunde aldrig se att politik, media, religioner, etc har alltid varit spärren.
  Och ja! Dom hade olika länder, som t.ex. Finlad, Sverige, Italien… allt var i gränserna (!) med tusentals onödiga lagar o regler för att dom själva inte var utvecklade! Dom kunde inte vara moraliska och etiska av sig själva! Dom var tvungna att ha massor av onödiga lagar och regler i så kallade ”lagsystemet”!”

 4. Ida D. said

  Pia…
  Jag har någonting att säga utanför ämnet…
  Får jag din mail adress..? Eller hör av dig på
  viva_liberta1@hotmail.com

  tack :o)

 5. funderar said

  Kia: Tack för kommentaren!! Just det. Var går gränsen liksom? Är detta inte något som det borde talas lite mera om? Finland har redan blivit prickat av Amnesty en gång för att utan läkarövervakning ha gett lugnande sprutor åt en familj som skulle utvisas. Både barn och vuxna. Det har hänt att människor har skurit upp handlederna precis innan de har gått på planet. Vad säger det, som du säger, om vårt samhälle?

  Scott: Jag kan hålla med dej om detdär. Allmänbildning är ju aldrig något objektivt. Vore intressant att testa Macao och Taiwan, jag tror att du kan ha rätt. Hur många USA-delstaters huvudstäder kan jag räkna upp, kanske åtta. Och att européerna skulle bry sig mera om sin omvärld, det är nog inte heller något självklart.

  Jag är inte alls så säker på att ”okontrollerad” invandring skulle vara så himla dåligt. Ordet okontrollerad betyder ju att man inte har någon aning om vem som fanns var. Om man däremot gav tillstånd åt betydligt flera att komma in legalt (eftersom ekonomin ändå behöver dem) och gav dem vettiga villkor att leva enligt, tror jag inte att det automatiskt skulle bli kaos. Jag skrev ett inlägg om det nyligen här https://funderar.wordpress.com/2007/08/13/fort-europa/

  Och Ida: Låt oss verkligen hoppas att det blir så! Att rasism blir något gammalmodigt. Hoppas det går snabbt… Vi hörs!

 6. Ida D. said

  En tjej från f.d. Jugoslavien skickades bunden i sängen, och tvingades åka på så sätt med flyget trots att hon var rädd att flyga.
  Hon accepterade utvisning utan motstånd, men bad svenska myndigheter att åka hem med buss eller tåg.
  Det respekterade man inte.
  Jag såg video hur tjejen aggressivt skrek och bad att inte åka med flyget. Hon fick lungnande medel under resa, med handböjor och kedja runt om sina fötter och händerna.
  Skrämmande.

 7. funderar said

  Jag undrar hur dessa människor tänker, som binder och kedjar fast människor, lägger munkavle på dem, sprutar in lugnande medel i barn… Antar att de tänker att alla som har kommit in på fel sätt i landet har gjort ett brott och ska straffas, och att de bara agerar på motstånd. Det är som Kia säger, vi utgår från att vi får resa precis hursomhelst, men accepterar inte att folk kommer hit. I Finland pratar man inte alls om dessa brott mot mänskliga rättigheter. Jag fattar inte varför!

 8. Ida D. said

  Men Piaaaa… :o)
  ”Försök inte att förstå vita män- för att dem är obegripliga!” sa en mohikan-indian i filmen :o)

  Ja, en frisk hjärna, kan anstränga sig hur mycket som helst för att FÖRSTÅ handlingar av dom som inte tänker på mänskliga rättigheter. Ändå, all anstängning ska vara utan resultat (!)
  Kolla t.ex. hur går det diskussion med extrema judar/israeler. En del dåliga och grova handlingar ser dom i glittrande positiv bild (!) På en blogg, såg jag bild av kvinna med vapen, och där propagerar man en ”sexig ockupation” med ”häftiga och fina tjejer”.
  Alltså, allt det negativa, dåliga, grova, sätter man i glittrande packet. 700 000 döda irakier, 2 miljoner på flykt, 350 000 krigsänkor tvingades till prostitution … men man talar om demokrati..(!)

  Det är mest sjuka som har makten idag, helt blinda och vansinniga. Självklart att en frisk hjärna kommer aldrig att förstå det.
  Så, försök inte..! :o)
  Det är omöjligt! :o)

 9. funderar said

  Men tror du inte Ida att man kan få människor att tänka om? Rent teoretiskt, kan de vita männen inte börja inse situationen?

  Fast… Så länge man kan sälja ockupation med sex så är vi väl ganska långt ifrån det…

  Pia

 10. Ida D. said

  ”Man kan inte förändra sitt liv om man inte förändrar först sinne på livet” – sant. Man gör sitt bästa genom dialogen att få människor för att förstå och att tänka om lite…
  Och det hjälper väldigt sällan.

 11. Ida D. said

  Har du läst om folkmord i Bosnien där FN samarbetade med krigsförbrytare och 40 000 korskrigare skickades från hela Europa att massakrera muslimer…?
  Vilken hjärna kan förstå det Pia..?!
  Som du ser, har jag goda skäl att säga att en frisk hjärna kan aldrig förstå vansinniga, aggressiva, extrema och destruktiva typer. Dom är obegripliga. Precis som den mohikan sa :o)

 12. funderar said

  Ida! Läste det precis faktiskt. Det borde nog sättas upp en och annan sanningskommission, också här i Europa! Jag tror kanske att din mohikan har rätt. Sen tror jag att människor inte blir så hatiska utan en propagandaapparat-en vanlig armé funkar nog bra för ändamålet. Det i kombination med bilden media ger av muslimer… Inte särskilt hoppfullt!

  Läs mera på Forum för frihet http://forumforfrihet.blogspot.com/2007/08/sanningens-skrmmande-ansikte-del-2-av-3.html

 13. Ida D. said

  Tack för att du länkade artikel… :o)
  I första delen har man video där FN-s soldater skakar hand med krigsförbrytare Ratko Mladic, utbyter presenter och skålar med hembränd. I samma filmen ser man hur FN-s soldater dansar på festen medan 8 000 människor avrättades bakom berget.

  Ja, jag förstår inte att gubbe från Danmark som jag träffade i mitt land får ingen plats i Guantanamo.
  Är det för att han är inte muslim..?
  Ja, lagen är inte blind utan bara media.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: