Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Om att vara naiv

Posted by Pia på tisdag 31 juli 2007

Lasse föreslår att vi år 2055 kommer att se tillbaka på de senaste femtio åren och säga ”Tänk att för 50 år sedan, år 2005, kunde man glömma att låsa sommarstugan”. Det skulle innebära att klimatet blir hårdare och att man litar mindre på varandra i framtiden, något som inte är svårt att tänka sig. Robert är lite mera allmänt inne på samma linje med ”Tänk att år 2005 så var vi så naiva”.

Jag skulle vilja veta om det där är något slags naturlag. Kommer det alltid att vara så att människorna var naivare förr? Blir vi mera cyniska med tiden? Det skulle i så fall vara till skillnad från allt möjligt annat i världen som går i cykler. Eller hänger det ihop med framsteg, så att ju mera man lär sig desto mindre godtrogen och mera misstänksam blir man? Är det överhuvudtaget möjligt att det kommer en tid när människor slutar låsa sina hem?

Förresten: Var inte folk naivare på hippie-tiden än tjugo år tidigare? Det blev invecklat det här.

Annonser

3 svar to “Om att vara naiv”

 1. Odelberg said

  Om du vet någonting om brottslighet agerar du efter den kunskapen. Det vill säga att du låser dörren. När du inte vet så mycket om brottslighet agerar du utan kunskap, alltså låser du inte dörren.

  Att säga: ”Eller hänger det ihop med framsteg, så att ju mera man lär sig desto mindre godtrogen och mera misstänksam blir man?” var alltså ganska bra sagt.

 2. funderar said

  Det får ju ordet framsteg att låta lite mindre positivt. Lite som att det rätta är att veta att det är fel att glömma att låsa stugan, och att mänskligheten behöver komma till den ”rätta” insikten…

  Tack för det!

  Pia

 3. Odelberg said

  I fallet med dörren leder mer medvetenhet (för det är vad det handlar om) till en förenkling om hur vi ska agera. I andra fall kan det mycket väl problematisera som till exempel etiken runt homosexualitet.

  Framsteg för jag ihop med att vi blir mer medvetna om vår omgivning vilket sedan ger oss en klarare bild av verkligeheten. Vad denna nya bild ger oss kan variera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: