Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Postköpsångest

Posted by Pia på söndag 29 juli 2007

Jag köpte igår ett set regnkläder, jacka och byxor, nya, inte från någon rabattlåda ens, helt okej kvalitet, fungerande. Ett klassiskt impulsköp. Priset? Sju euro.

Tina från USA tror att vi år 2055 kommer att tala om början av 2000-talet som en tid då priserna var så låga. Jag börjar tycka att hon hade en bra poäng. Förr i tiden skulle man kanske inte ha stannat och köpt regnkläder bara för att det började regna. Man skulle ha planerat köpet en längre tid, om det nu var nödvändigt alls. Man kunde låna, byta och ärva saker. Men nu när hela setet kostade motsvarande 20 minuters arbetstid ungefär, behöver man inte planera. Det är lite som att alla som flyttar ska göra en sväng till Ikea. Då får man plocka saker på sig för det är så himla billigt. Och vill man vara etisk så kan man bara konsumera sådant som är rättvist gjort (George Monbiot skriver mera om detta kontroversiella tema), bara man köper.

Vem får mina 7 € för kläderna? Efter butikens vinst, mellanhänder, transport, förpackning, råvaror, hyror och marknadsföring, finns det något kvar för löner för tillverkaren? Hur många snuskigt ensidiga frihandelsavtal har lett till att Tina, jag och alla andra västisar får göra shopping till en hobby?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: