Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Om att ändra attityder

Posted by Pia på onsdag 30 maj 2007

Jag träffade nyligen en ung djurrättsaktivist som strider mot väderkvarnarna, för i hennes omgivning anses pälsfarmning mestadels bara okej. Hon var trött på att höra argumentet om att näringsidkarna har rätt till sin inkomst, och det där med att vad ska de syssla med om de inte har sina pälsfarmar. Hon påpekade att man i tiden använde samma argument mot avskaffandet av slaveriet. Tänk på alla de näringsidkare som måste lägga ner, sade man, och menade att slaveriet behövs.

David Attenborough intervjuades i SVT:s Agenda i söndags, och då handlade det om klimatuppvärmningen. Han påtalade att attityden till slaveriet svängde på tio år, så vi borde alla kunna bli klimatmedvetna snabbt. Först menade man alltså att vi har haft slavar i alla tider, och tänk på näringsidkarna, och så tio år senare försvarade ingen längre detta beteende som senare av vissa anses vara det största brottet mot mänskligheten. Då blir jag lite optimistisk. På den tiden kunde det ta år bara att nå ut med budskapet! Hur snabbt skulle inte attityden då kunna ändras idag, om det bara fanns vilja hos människor på rätt poster?

Nora, 14 år, tror i likhet med djurrättsaktivisten att vi år 2055 kommer att titta tillbaka på vår tid och säga ”Tänk att man då hade djur i burar, som slavar”. Vem vet. Kanske de får rätt.

P.S. Den som inte ännu har besökt svt.se:s sida med bloggares visioner om Sverige år 2020, gå och läs. Tänkvärd är t.ex. denna av Carl Fredrik Holtermann om Liv 1, Liv 2 och Liv 3. Både skrämmande och fascinerande. Om hans syn håller i sig kan vi år 2055 konstatera att början av 2000-talet var den tid då man stannade i ett yrke och där barn växte upp i en enda familj.

Svänger pendeln kanske efter ett tag åt andra hållet? Vill vi leva sådär?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: