Början av 2000-talet

-what the afterworld will be saying about these days

Facit & fasligt

Posted by Pia på söndag 6 maj 2007

När jag bad Tina, kemilärare från Detroit, att tänka på hur man år 2055 kommer att tala om hur tiderna har förändrats, sa hon att man kanske säger såhär: ”Tänk att för 50 år sedan, år 2005 så hade man samma undervisningsmetoder som idag”. Hon menade att vi i den nära framtiden kommer att experimentera med en massa olika sätt att jobba i skolan, elevaktiverande och andra, och att vi sedan precis innan år 2055 kommer att märka att det var bättre förr, och gå tillbaka till det system vi har idag. Kan det vara så?

Jag vet en lärare som tycker om att påpeka att hon har facit. Det irriterar mig alltid (och nu talar vi om samhällsvetenskaper) för jag tror inte att det är det läraren ska syssla med, att sitta och panta på facit. Facit är latin och betyder gör. Denna lärare gör. Såhär tänker jag: Jag vill vara en guide där med i kunskapsdjungeln, en som man kommer och rycker i ärmen när man inte får rätsida på all fakta, när man känner att man vill ha lite vuxensnack eller när man vill bli utmanad och få mera uppgifter.

Var på fantastiskt gott humör tills nyheterna från Frankrike kom. Elände. Tänk att få ännu en med vidrig människosyn på toppost i Europa. Om en månad får Sarkozy sitta med de andra viktisarna i G8-mötet i Heiligendamm och fatta beslut om världen, i ytterst icke-demokratisk anda. Beslut som berör många, många.

Annonser

2 svar to “Facit & fasligt”

  1. Maja said

    Dessvärre är jag inte så hemskt förvånad över att det blev Sarkozy. Elitsnobbar med vidrig människosyn är de som tar sig till toppskiktet i ett land som Frankrike, där det verkar svårt att bli någon om man inte gått på ENA eller HEC, vars dörrar väl inte direkt står öppna för vem som helst. Uffa.

  2. funderar said

    Usch, nä, kan tro det. Det där rimmar ju lite illa med de franska slagorden. Tror inte att jämlikhet och broderskap är något som Sarkozys hjärta bankar för. Frihet däremot, det passar bra att gilla. Frihet från skatter och från avskum… P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: